Победителят от Откритото първенство на Австралия Яник Синер от Италия стана първият полуфиналист на тенис турнира в Маями от сериите Мастърс 1000 с награден фонд от 8,9 милиона долара. Синер, който има само една загуба от началото на 2024 година, се наложи над чеха Томас Мачак с 6:4, 6:2 за час и 31 минути игра.

Мачът започна отлично за поставения под номер 2 в схемата Синер, който направи пробив още в първия гейм на срещата. Мачак, който по пътя си дотук елиминира руснака Андрей Рубльов и бившия номер 1 в света Анди Мъри, веднага направи рибрейк и изравни геймовете. След това всеки взимаше подаването си до седмия гейм, когато италианецът отново реализира пробив. Той го затвърди и поведе с 5:3, а след това затвори първата част при 6:4.

Във втория сет Синер беше по-убедителен. Той проби сервиса на чеха още за 2:1, като общо спечели пет поредни гейма, за да поведе с 5:1. Едва тогава Махач, който е номер 60 в световната ранглиста на АТП, успя да спечели свое подаване. Яник Синер без проблеми стигна до 40:0 при своя сервис в осмия гейм и пропусна един мачбол, преди да затвори мача с 6:2.

Синер беше по-убедителен във всички компоненти на играта, но най-вече разликата дойде от непредизвиканите грешки, които бяха 13 за най-добрия италиански тенисист срещу цели 31 за Махач.

За място на финала в Маями световният номер 3 Яник Синер ще чака победителя от двубоя между руснака Даниил Медведев, който е поставен под номер 3 в схемата, и чилиеца Николас Хари.

В другите четвъртфинали утре най-добрият българин Григор Димитров ще има трудна задача срещу номер 1 в схемата Карлос Алкарас от Испания, а германецът Александър Зверев ще се опита да се справи с правещия фурор в Маями унгарец Фабиан Марожан.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Gettyimages