Популярният наставник Жозе Моуриньо даде 10-минутно интервю пред известния журналист Фабрицио Романо. В него Специалния говори за предстоящото си завръщане в треньорството, уволнението от Рома и отказаните оферти от Португалия и Саудитска Арабия.

За очакваното му завръщане в треньорството

Готов съм да започна отначало. Понякога, когато напуснеш някой клуб, изпитваш нуждата да си починеш, да помислиш и да си направиш равносметка. В този случай обаче бях готов да поема нов отбор още на следващия ден. Чувствам се силен и съм добре. Обичам тази работа и наистина съм готов, но не искам да направя грешния избор. Не мога да приема каквото и да е предложение само заради чувството и очакванията да се завърна. Затова трябва да бъда търпелив. Обикновено е много, много трудно да бъдеш назначен през март или април, така че целта ми е да стартирам наново през лятото.

За двата поредни европейски финала с Рома

Изглеждаше така, сякаш това не се беше случило, защото, когато хората говорят за мен, те обикновено са по-фокусирани върху станалото преди 8, 15 или 20 години. Има толкова много чудесни наставници в Европа и обикновено страхотните треньори водят най-добрите отбори, които са с по-големи възможности да достигнат финали. През последните години аз стигнах до три финала: един с Манчестър Юнайтед и два с Рома. Ако погледнем само последните две години, аз съм единственият с два европейски финала. Затова гледам на това малко от забавната страна, но също така и с известна гордост, защото осъзнаваш, че това е нещо наистина специално, особено за отбор без история в Европа. Този сезон няма да играя финал, но се надявам догодина да стана единственият с три европейски финала за четири години.

За обичта на феновете на Рома към него

Те усещат, че аз дадох всичко от себе си. Заради моята същност в крайна сметка аз винаги ще бъда повече от просто един треньор. В някои клубове трябва да си треньорът, техническият директор, пресаташето и образът, който защитава клуба и играчите, като хората виждат това. Но междувременно това е нещо, което треньорът не харесва. Това, което искам, е да бъда само наставник. Идеалният сценарий е клубът да има структура, която позволява на треньора да бъде треньор на терена, в тренировките, в съблекалнята и край тъчлинията. Аз бях наставникът в Интер, в Реал Мадрид, в първия ми период в Челси, както и в Порто. В други клубове обаче не бях само треньор, а това е много трудно за един наставник. Но във всеки клуб, в който работя, хората виждат, че нося фланелката и се боря за тях.

За двете отказани оферти от Португалия

Два пъти вратата беше отворена за мен, за да поема Португалия: „Моля, ела, и мястото е твое“. Първият път беше, когато бях в Реал Мадрид и тогава ставаше въпрос само за временна роля. Разбрах, че всичко е свършило, когато президентът Флорентино Перес каза, че това не е възможно. Вторият случай беше, докато бях в Рома. Въпреки че няколко месеца по-късно бях уволнен, аз не съжалявам, че не приех предложението, защото съм доволен от причината, поради която направих своя избор. Ако ми предложете да поема отбор преди Световно или Европейско първенство, или Копа Америка, или Купата на африканските нации, бих приел. Но ако ще трябва да чакам две години за подобен турнир, не съм сигурен, че това ще ми хареса.

За възможността да поеме отбор в Саудитска Арабия

Кристиано Роналдо отвори вратата, в смисъл че хората вече вярват, че е възможно да бъдеш там, да живееш там, да се наслаждаваш на живота там и на развитието на една страна с желание за промяна, където футболът е страст, но все още не е развит. Разбира се, получената от мен оферта беше финансово мащабна, то отказах, защото Рома, европейският футбол, целите и ангажиментът бяха твърде важни за мен. Ако ме питате за бъдещето, моят опит ме е научил никога да не казвам „никога“. Засега обаче посещавам Саудитска Арабия само за да гледам бокс или Формула 1, както и да се виждам с приятели, но не и да подписвам договори. Имам време до края на сезона, за да взема правилното решение за мен.

Последвайте каналите ни в: