Делото срещу Барселона за предполагаема корупция във връзка с плащанията към Хосе Мария Енрикес Негреира продължава да върви трудно. Днес (вторник) бившият заместник председател на Съдийската комисия в Испания се яви пред съдия да даде показания, след като беше задължен да го направи. 78-годишният Негреира обаче се възползва от законово си право да запази мълчание и така с нищо не помогна.

Бившият съдийски шеф е обвиняем, че между 2001 и 2018 година фирми на негово име и на това на сина му са получили общо 7,3 млн. евро от Барселона за услуги, описвани най-общо като консултантски услуги. Опасенията са, че по този начин Негреира може да е влияел върху реферите с цел облагодетелстване на каталунския гранд.

Негреира, според твърденията на адвокатите му, отказваше да даде показания с обяснението, че вече не е достатъчно вменяем. Испански съдия обаче реши, че той е вменяем, като се позова на заключение за здравословното състояние на обвиняемия, изготвено от медицински институт в каталунската столица.

🚨 Negreira arriving at the Barcelona court pic.twitter.com/WqjHMwrsz9

— LBW (@losblancoswrld) March 19, 2024

Така днес Негреира се появи в компанията на съпругата си, като постоянно се държеше за нея. Пред съдията обаче той се възползва от правото си да запази мълчение.

Последвайте каналите ни в: