Полякинята Ига Швьонтек и гъркинята Мария Сакари се класираха за финала на турнира по тенис от сериите УТА 1000 в Индиън Уелс. По този начин двете си осигуриха повторение на мача за титлата от 2022 година, който бе спечелен от Швьонтек в два сета.

Пътят на двете към финала на надпреварата обаче бе много различен.

Indian Wells WTA 1000 | The Final 🏆 pic.twitter.com/yPWzCaK5OU

— Melanie Lautrup (@melanie_lautrup) March 16, 2024

В полуфиналите поставената под номер 1 в схемата Швьонтек нямаше абсолютно никакви затруднения срещу Марта Костюк от Украйна и я елиминира след 6:2, 6:1 за само 65 минути игра. След като Костюк взе първия гейм в мача, последва серия на полякинята, в която тя спечели 10 от следващите 11 гейма, за да павира пътя си към финала.

Доста по-трудна задача имаше деветата в схемата Мария Сакари. Гъркинята отстрани любимката на американската публика и номер 3 в схемата Коко Гоф след 6:4, 6:7(5), 6:2 след почти три часа на корта.

She is 𝐢𝐧𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐛𝐥𝐞.@iga_swiatek reaches a 10th WTA 1000 final 🔟⭐️#TennisParadise pic.twitter.com/iryl8Bikw2

— wta (@WTA) March 16, 2024

Сакари можеше да запише и двусетов успех, тъй като във втория сет водеше с 5:2 гейма с два пробива и пропусна три мачбола на свой сервис, но въпреки това не се пречупи, преодоля кризата и стигна до четвъртия финал в кариерата си в турнири от веригата УТА 1000.

Първият сет на срещата бе решен от само един пробив, който бе в полза на Сакари в деветия гейм. Във втория обаче играта стана много по-хаотична, след като Гоф направи сензационен обрат и взе сета след тайбрек със 7:5 точки.

Full speed ahead 🚗@mariasakkari seals a high-level opening set against Gauff, 6-4.#TennisParadise pic.twitter.com/vKS3xEot5z

— wta (@WTA) March 16, 2024

Американката започна с пробив и в третия сет и изглеждаше, че шансовете пред Сакари са безвъзвратно отминали, но първата ракета на Гърция при дамите спечели шест от следващите седем гейма, реализирайки и три пробива, за да се поздрави с една от най-сладките победи в кариерата си.

До момента Швьонтек и Сакари са играли пет пъти помежду си, като изненадващо гъркинята води с 3:2 успеха в съперничеството. Двете победи на световната номер 1 обаче дойдоха в последните два двубоя помежду им. Друга любопитна подробност е, че и петте мача между тях са завършвали в по два сета.

Последвайте каналите ни в: