Порто посреща Арсенал в първи 1/8-финален мач за двата отбора в Шампионската лига. “Артилеристите” влизат в мача като фаворити и с доста добро самочувствие, след като записаха пет поредни победи в Премиър лийг и продължават борбата за титлата с Ливърпул и Манчестър Сити. Момчетата на Микел Артета впечатлиха с няколко разгромни успеха  - 5:0 над Кристъл Палас вкъщи, 6:0 като гост на Уест Хам и 5:0 навън срещу Бърнли, победиха и Ливърпул у дома и ще се надяват да повторят играта си от тези мачове и срещу Порто. В Шампионската лига Арсенал завоюва първото място в груповата фаза в компанията на ПСВ Айндховен, Ланс и Севиля.

Порто пък не се радва на чак толкова успешно представяне на домашната сцена. Тимът е на трета позиция в първенството, като изостава на седем точки от Бенфика и Спортинг (Лисабон), като все пак спечели през уикенда срещу Ещрела Амадора с 2:0, след два поредни мача без победа. Порто успя да се класира на второ място в групата си в Шампионската лига с Барселона, Шахтьор (Донецк) и Роял Антверп.

За последно двата тима се срещнаха на същата фаза през 2010 г. Тогава Порто спечели първия мач с 2:1, но в реванша “артилеристите” разбиха съперника си с 5:0 след хеттрик на Никлас Бендтнер. Любопитното е, че Арсенал все още не е печелил срещу Порто като гост (две загуби в трите визити), като балансът все пак е полза на англичаните, които от 6 официални срещи между двата отбора имат три победи, равенство и две поражения.

Who will make the biggest impact this week? 📈#FPZstats | @FedExEurope pic.twitter.com/KHra9AltRh

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) February 20, 2024

Именно през 2010 г. “артилеристите” за последно достигнаха до 1/4-финалите в Шампионската лига, след което неизменно отпадаха на осминафиналната фаза в турнира - в цели седем поредни пъти. Статистиката на Порто срещу английски тимове пък е доста обезкуражаваща, като след знаменитото отстраняване на Манчестър Юнайтед през триумфалната 2004 г., в следващите също седем случая португалците са елиминирани неизменно в Шампионската лига от отбори от Острова.

Наставникът на Порто Сержио Консейсао няма да може да използва контузените Иван Маркано и Зайду Сануси, а звездата Мехди Тареми също е под сериозна въпросителна и най-вероятно няма да играе. Мениджърът на Арсенал Микел Артета пък също има кадрови проблеми, като контузени са Юриен Тимбер, Олександър Зинченко, Габриел Жезус, Такехиро Томиясу, Томас Партей и Фабио Виейра. Последните двама подновиха тренировки, но едва ли ще на линия за мача с “драконите”.

Последвайте каналите ни в: