Финалистът от миналата година и седми поставен в основната схема Стефанос Циципас трябваше да се потруди почти 4 часа, за да елиминира един от фаворитите на домакините Джордан Томпсън по пътя си към трети кръг на Australian Open.

Гъркът се наложи с 4:6, 7:6(6), 2:6, 7:6(4) за 3 часа и 39 минути игра и вече може да мисли за следващото си препятствие - французинът Люка ван Ашe, който по-рано донякъде изненадващо се справи с Лоренцо Мусети.

Във всеки един от сетовете срещу Томпсън Циципас трябваше да показва борбеност и да демонстрира класа, за да преодолее намиращия се в чудесна форма австралиец, който отпадна от Григор Димитров на полуфиналите в Бризбън.

Циципас допусна пробив в седмия гейм и загуби първия сет, а в тайбрека на втората част се нуждаеше от цели четири сетбола. Световният номер 7 изигра изключително силен трети сет, а в четвъртия натрупа ранен аванс с пробив. Той сервираше за мача при 5:3, но допусна брейк и отново трябваше да преминава през тайбрек. Не само това, ами гъркът спаси четири шанса за пробив при 5:6 и съответно щеше да загуби и четвъртия сет. В крайна сметка обаче отново в тайбрека той беше по-солидният на корта и се поздрави с поредната си драматична победа в “Големия шлем”.

Петият в схемата Андрей Рубльов имаше далеч по-малко трудности срещу Кристофър Юбанкс в своя мач от втори кръг - 6:4, 6:4, 6:4 за 101 минути игра. Руснакът продължава победната си серия и няма загуба от началото на 2024-та, след като започна сезона с титла в Хонконг.

На Рубльов му предстои интересен сблъсък със Себастиан Корда, който елиминира също в три сета Куентин Халис.