Джосеп Гуардиола, Симоне Индзаги и Лучано Спалети са тримата финалисти, които ще се борят за наградата на ФИФА в категорията за най-добър треньор. Отличието ще се връчи на най-добрия и успешен специалист в периода от 19 декември 2022 година до 20 август 2023-та, като победителят ще бъде обявен на церемония в Лондон, която ще се проведе на 15 януари 2024.

Първоначалният списък бе от петима претенденти, но от него отпаднаха Анге Постекоглу и Чави Ернандес, за да останат тримата споменати финалисти.

Гуардиола стана първият треньор, който печели два големи требъла, след като през миналия сезон Манчестър Сити най-сетне стигна до мечтания трофей в Шампионската лига, вдигна за трета поредна година титлата в Премиър лийг и завоюва ФА Къп. Пеп бе записвал подобно постижение и с Барселона през 2009-а. В края на август Гуардиола очаквано без избран и за най-добър треньор на изминалия сезон от УЕФА.

Симоне Индзаги изведе Интер до първи финал Шампионската лига от 13 години, като заедно с това „нерадзурите“ вдигнаха и Купата и Сперкупата на Италия. Лучано Спалети пък спечели с Наполи титлата в Серия „А“, която бе чакана от феновете на отбора 33 години. Заради това постижение той не обявен и за Треньор на годината в италианския шампионат. През август той стана национален селекционер на Италия. 

#TheBest FIFA Men's Coach Finalists! 🙌🎉

🇪🇸 Pep Guardiola
🇮🇹 Simone Inzaghi
🇮🇹 Luciano Spalletti

Want to know more about the final three? 🧵👇

— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) December 13, 2023