Сцените от безпрецедентният протест на феновете срещу ръководството на БФС обиколиха света.

Напрежението в центъра на София беше отразено от медиите в много страни - от Северна Македония до САЩ и Малайзия.

Американската ABC разказва предисторията и в подробности обяснява защо се е стигнало до насилието, като набляга и на скандиранията "Оставка" в 18-ата минута на мачовете от вътрешното първенство.

"Война в София! Стотици фенове на различни отбори от цялата страна се събраха в столицата, за да протестират срещу футболната асоциация на страната, която взе решение мачът тази вечер (16.11.) да бъде без публика", пишат в Гърция.

"Хиляди български фенове излязоха на улиците в София и протестираха заради начина, по който се управлява българския футбол от БФС. В протестите са участвали фенове на много български клубове, а протестът в един момент прерастна в насилие", написаха в Сърбия.

"УЕФА постанови мачът в София да се играе при закрити врати след искане на националната федерация, която се опасява от евентуални проблеми след призива на феновете за голям протест срещу Българския футболен съюз (БФС), ранените са най-малко 15", така отразяват събитията в Малайзия.

В Унгария също не пропуснаха да отразят това, което се случи успоредно с футболния мач, след който унгарците се класираха на европейското.

"Както е известно, демонстрацията беше предварително анонсирана от фенските групи, след което от българската федерация уведоми УЕФА, че полицията не може да гарантира безпроблемното организиране на мача и ще позволи само двубоят да се проведе без зрители и извън София. Тогава започна невероятен фарс, в края на който мачът се проведе в столицата", пише местно издание.

"Българските фенове настояват за оставката на ръководството на федерацията, начело с президента Боби Михайлов, който според тях мълчаливо е наблюдавал упадъка на българския футбол през последните 18 години.

Около половин час преди мача феновете започнаха да хвърлят факли и фойерверки по полицията, след което полицията продължи напред с водни оръдия. Това, което отличава този протест е неговият уникален фронт и невъобразимото до момента единство на феновете на всички клубове. Това е рядка коалиция от фенове на местни клубове и големи съперници", написаха в Босна и Херцеговина.

"Решението мачът тази вечер да се играе пред празен стадион в София, заобиколен от 1600 полицаи в екипировка за борба с безредиците, беше последната капка, която разгневи отдавна недоволните фенове", пишат в Северна Македония.

“Най-малко 12 души бяха ранени вечерта в София при ожесточени сблъсъци между полиция и групи футболни фенове по време на мача между България и Унгария, валиден за квалификациите за Европейското първенство през 2024 г., завършил 2:2. Мачът се проведе на стадион "Васил Левски" в българската столица без присъствието на публика. При съобщаването на новината регионалните медии съобщиха, че сред ранените има както демонстранти, така и полицаи. Няколко хиляди демонстранти, принадлежащи към групи от фенове на различни клубове, малко преди мача те започнаха да хвърлят петарди, камъни и бутилки по полицейските сили, изпратени да гарантират обществения ред”, пише италианският сайт SportMediaset.

“Дузина ранени в София по време на сблъсъци. Най-малко 12 души бяха ранени вечерта в София при ожесточени сблъсъци между полиция и групи футболни фенове“, пише laregione.ch.