Италианецът Яник Синер победи светония номер 1 Новак Джокович в мач от втория кръг на “Зелената група” на Финалите на АТР в Торино.

 Окуражаван от около 16 000 зрители в "Пала Алпитур”, Синер спечели със 7:5, 6:7(5), 7:6(2) след 3 часа и 11 минути игра, като така нанесе първа загуба на Джокович от финала на "Уимбълдън" през юни.

This is what relief looks like.@janniksin | #NittoATPFinals pic.twitter.com/ZcTGVlu7XQ

— ATP Tour (@atptour) November 14, 2023

Победата е втора за Синер в групата, но теоретично той все още не се е класирал за полуфиналите, като за тази цел ще трябва да вземе поне сет срещу датчанина Холгер Руне в последния си мач.

🔊 SOUND ON. @janniksin, take it away!!! 🇮🇹⭐️#NittoATPFinals pic.twitter.com/o2WAN8bXNL

— ATP Tour (@atptour) November 14, 2023

Двубоят между Синер и Джокович беше на много високо ниво през цялото време, за което говори и статистиката. Джокович направи 46 печеливши удара срещу 37 за Синер. Италианецът допусна само 11 непредизвикани грешки срещу 14 на сърбина, а точките директно от сервис бяха 20 на 15 в полза на водача в световната ранглиста.

В първия сет имаше само един пробив, като дойде в 11 гейм в полза на Синер. Джокович водеше с 40:0 и се нуждаеше от само една точка, за да си гарантира поне тайбрек, но допусна изненадващ обрат, който позволи на съперника му да измъкне първата част на мача.

Home is where the HEART is ❤️@janniksin snaps Djokovic's 19-match winning streak in an EPIC in Turin!!!#NittoATPFinals pic.twitter.com/5T0gRkaDr0

— ATP Tour (@atptour) November 14, 2023

Във втория сет пробиви нямаше, като така се стигна до тайбрек. В него и двамата допуснаха повече грешки от средното за мача и в крайна сметка Джокович спечели със 7:5 точки.

В решителния трети сет Синер проби, за да поведе с 4:2 гейма, но веднага след това загуби подаването си и така се наложи да се играе още един тайбрек. В него по-младият от двамата Синер поведе с 5:0 точки и при втория си мачбол затвори срещата със 7:2. С успеха си Синер стана едва третият играч от 2013 година насам, който побеждава Джокович в тайбрек на решителен сет след австриеца Доминик Тийм и испанеца Карлос Алкарас.

Describe this match in one emoji 👇#NittoATPFinals pic.twitter.com/0ejwStQ7bM

— ATP Tour (@atptour) November 14, 2023

В класирането в “Зелената група” след втория кръг води Синер с две победи от два мача. Джокович и Руне имат по победа и загуба. Стефанос Циципас няма победа, но гръкът вече прекрати участието си заради контузия. Така в последния кръг неговото място ще бъде заето от поляка Хуберт Хуркач, който няма шанс за класиране, дори и при чиста победа над Джокович.