Анге Постекоглу и Тотнъм правят истински фурор във Висшата лига от началото на сезона. “Шпорите” са на първата позиция с 26 спечелени точки от 30 възможни. Очакванията към тима бяха занижени преди старта на кампанията, особено след напускането на Хари Кейн. Назначението на Постекоглу пък бе прието с разочарование от част от феновете на Тотнъм.

През 1970 г., когато е едва на пет години, семейството му емигрира от Гърция заради режима на военната хунта в Атина, който настъпва през 1967 г. Те отиват в Мелбърн, Австралия, където бъдещето е несигурно.

„Просто не мога да повярвам през какво са преминали родителите ми. През какво са преминали, за да заведат едно младо семейство на другия край на света с кораб, който пътува 30 дни, в страна, където не говорят езика, не познават никого, нямат къща, нямат работа. Хората казват, че отиват в друга държава, за да живеят по-добре. Моите родители нямаха по-добър живот, те отидоха в Австралия, за да ми осигурят възможности за по-добър живот", споделя Постекоглу пред британски медии, цитиран от dsport.

На 10-годишна възраст родителите му законно променят името му от Ангелос Постекоглу на Ангелос Постекос, но той никога не се нарича Постекос.

"По онова време имаше мода да си съкращаваш името, ако си грък. Никога не съм го харесвал и не съм го използвал. Гордеех се с произхода си, но когато се стигна до първия ми паспорт и първата ми шофьорска книжка, не можех да направя нищо по въпроса", казва Анге.

Бащата на Постекоглу, Димитрис, познат като Джим, изиграва голяма роля в живота на Ангелос. Всяка неделя водел сина си в Саут Мелбърн Хелас - клуб, създаден за гръцки имигранти. Сутрин ходили на църква, а следобед било време за футбол. Това бил ритъмът на живот.

Футболът не бил просто игра, която да играе, а единствената му възможност да се сближи с баща си, неговият герой. Ангелос играе само за Саут Мелбърн в цялата си кариера, като помага на отбора да спечели две шампионски титли в австралийското първенство - през 1984 и 1991 г. При втория триумф, старши треньор на Саут Мелбърн е великият Ференц Пушкаш, който впоследствие оказва сериозно влияние върху стила на Постекоглу като треньор.

Кариерата на Ангелос като футболист приключва едва на 27-годишна възраст през 1993 г. поради контузия в коляното. Изиграва 193 мача за Саут Мелбърн, предимно като ляв защитник, а през 2000-ата година е избран в отбора на века на тима. Веднаха става помощник-треньор на отбора, а през 1996 г. е назначен на поста старши треньор след уволнението на Франк Арък.

Под негово ръководство Саут Мелбърн става шампион на Австралия в два поредни сезона - 1997-98 и 1998-99. През 1999 г. тимът печели и Шампионската лига на Океания, което дава право на участие на Световното клубно първенство.

През 2000-ата застава начело на националните отбори на Австралия до 17 и 20 години. Остава треньор на 17-ките пет години, докато на 20-ките седем. През 2006 г. не успява да да класира националния отбор до 20 години на Световното първенство, което трябва да се проведе през следващата година. Той влиза в остър спор с футболния експерт Крейг Фостър в ефира на предаването “Световната игра” и само няколко месеца по-късно е уволнен, а това оставя сериозно петно върху името му.

След инцидента той трудно си намира работа и е принуден да поеме третодивизионния гръцки отбор Панахаики. През 2009 г. е назначен за наставник на Бризбейн Роар и създава отбор, който според анализатори е най-добрият тим в историята на австралийския клубен футбол. Бърз и атрактивен стил, който носи на Бризбейн две поредни титли през 2010-11, когато тимът губи само един мач и постига серия от 36 поредни мача без загуба, и 2011-2012.

Предстоят успешни периоди в Мелбърн Виктори, мъжкият национален отбор на Австралия и Йокохама Маринос, преди да поеме Селтик. На 6-ти юни 2023 г. е назначен начело на Тотнъм. Това, което превръща Анге в толкова харесвана личност, е фактът, че не е забравил откъде е тръгнал.

"Разбирам какво е саможертвата, разбирам какво е да си в привилегирована позиция. Няма да приема това за даденост, защото знам колко упорито са работили майка ми и баща ми. Те пожертваха целия си живот, за да бъда тук. Не се чувствам така, сякаш работя всеки ден. Чувствам се така, сякаш живея една мечта, която е осъществна заради жертвите на други хора, особено на моите родители", споделя Постекоглу малко след като е назначен за треньор на Селтик.

Тотнъм изглежда в сигурни ръце под ръководството на Анге. Защо той да не прекъсне серията на “шпорите” без трофей?