Тази вечер ще се проведе 67-ата церемония по връчването на най-престижната индивидуална награда в света на футбола - “Златната топка”. Нейни носители са някои от най-емблематичните и легендарни футболисти в историята на отличието. Първият носител на трофея е англичанинът Стенли Матюс, който я печели на 41 години и все още държи рекорда за най-възрастен победител в надпреварата. Още цели 44 играчи са имали щастието да получат отличието, като някои от тях са оставили изключителна следа с кариерата си в историята, а други са били по-скоро спорадични и мимолетно заблестели звезди.

Естествено, емблематични в последните вече повече от две десетилетия са двете легенди - Лионел Меси с цели седем трофея и Кристиано Роналдо със своите пет. Именно аржентинската звезда отново е фаворит за отличието, главно благодарение на представянето си по време на Световното първенство в Катар, където изведе “гаучосите” до световната титла с капитанската лента на своята ръка.

През миналата година пък тя бе спечелена от великолепно представилия се Карим Бензема, който малко по-късно реши да напусне Реал Мадрид и да отиде в Саудитска Арабия. Задължително е да споменем, че българският футбол също има своето едно отличие благодарение на Христо Стоичков, който е носител на “Златната топка” през 1994-а година. 

За фаворит за "Златната топка" при жените е сочена Айтана Бонмати, която бе избрана за най-добър играч на Световното първенство в Австралия и Нова Зеландия, където триумфира заедно с националния тим на Испания. Другите фаворитки е Алекс Поп от Волфсбург и Сам Кър от Челси. Със сигурност титлата няма да отиде за трети пореден път в двукратната победителка в последните две години Алекса Путеяс.

Последвайте канала ни в