Руският национален отбор по футбол опитва да поддържа някакъв спортен живот след санкциите, които бяха наложени на страната от Световната и Европейската футболни асоциации ФИФА и УЕФА. Руснаците трудно намират съперници, а от Европа това няма как да се случи. Президентът на европейската асоциация Александър Чеферин обяви, че Русия няма да играе официални мачове докато трае войната на армията на страната срещу Украйна. След началото на военната агресия руснаците бяха изключени от Европейските квалификации, които вече са към края си. 

След като опитаха силите на редица екзотични азиатски селекции, сега Русия ще направи две приятелски срещи с Камерун и Кения. Утре руснаците ще играят в Москва срещу Камерун, а на 16-и този месец е насрочена проверка с отбора на Кения, която ще се проведе в турския курорт Анталия. 

На пресконференция по повод мача селекционерът на Русия Валерий Карпин обяви, че Александър Головин няма да вземе участие заради контузия и в двете срещи. 

❗️ Эх, Головин не сыграет против Камеруна и Кении. Причина – недавняя травма икроножной мышцы

Об этом сообщил Валерий Карпин:

«Александр прошел медобследование, травма, про которую вчера говорил, дает о себе знать, он почувствовал боль. Против Камеруна и Кении не сыграет» pic.twitter.com/htYM5daYq1

— Матч ТВ (@MatchTV) October 11, 2023

"Камерун е най-силният отбор, който срещаме от началото на санкциите, които ни бяха наложени. От тази гледна точка няма как да сме недоволни. За нашия отбор проверката ще бъде много полезна, заяви Карпин", цитиран от агенция ТАСС. 

"Головин няма да играе и в двата мача. На последната тренировка усети болка на място, на което имаше преди време контузия. Той премина пълни медицински изследвания и всички заедно преценихме, че рисковете в тази ситуация са излишни", обясни Карпин ситуацията с 27-годишния полузащитник на Монако. 

Головин играе за тима от Княжеството от 2018 година насам, като през този сезон е записал 7 мача във френската Лига 1, в които е вкарал 2 попадения и е подал за още едно. Иначе в руската национална селекция халфът е вкарал 5 гола и е направил 13 асистенции за 46 мача. Заедно с Алексей Миранчук (Аталанта) и Далер Кузяев (Льо Авър) са тримата най-високо котирани в момента руски футболисти.