Националната съдийска комисия по волейбол проведе задължителните си семинари преди началото на спортно-състезателната година – сезон 2023/2024, през изминалия уикенд. Три града бяха домакин на събитието. В събота (7 октомври) едновременно бяха проведени обучения в София и Варна, а в неделя това се случи и в Пловдив. Общо 170 души се включиха.

На семинара в София присъстваха президентът на Българската федерация волейбол Любомир Ганев, председателят на Национална волейболна лига Живко Желев и председателят на Съдийската комисия Пенчо Ангелов.

Ганев подчерта, че федерацията застава плътно зад съдиите и ще помага активно за повишаването на тяхната квалификация. Той изрази задоволството си от дейността на Съдийската комисия и пожела успех на всички съдии през новия сезон.

Председателят на НВЛ Живко Желев също подчерта, че лигата застава плътно зад членовете на НСКВ и ще помага ефективно за тяхното развитие. Той изтъкна, че от този сезон е приет чисто нов Дисциплинарен правилник, където глобите за получени картони са драстично завишени. Желев също така изтъкна доброто сътрудничество между НВЛ и НСКВ.

Председателят на Съдийската комисия Пенчо Ангелов изрази своята благодарност към ръководството на федерацията, което активно помага за развитието на съдийството у нас. В последните години със съдействието и обезпечаването от страна на БФВ в България дойдоха множество международни лектори (председателят на съдийската комисия на CEV Зорица Биелич, Артуро Ди Джакомо, Андрей Зенович), които проведоха обучения за родните арбитри и делегати. Шефът на съдиите благодари също така на УС на БФВ, който преди началото на този сезон прие увеличение на съдийските хонорари.

На обучението в София присъстваха над 80 членове на Националната съдийска комисия по волейбол, които бяха запознати с новостите от съдийско естество преди началото на новия клубен сезон. Във Варна и Пловдив семинарите също преминаха при значителен интерес.

В продължение на политиката на БФВ за повишаване на квалификацията на родните съдии през този уикенд по време на Суперкупата в Бургас ще бъде организиран семинар, който ще бъде воден от председателя на Съдийската комисия на FIVB Гилермо Паредес.