Пламен Константинов говори от Русия пред след края на мачовете на мъжкия ни национален отбор през лятото, в което страната ни игра мачове от Лигата на нациите, Европейското първенство и Олимпийската квалификация за място на Игрите в Париж през 2024.

Той даде това интервю, докато националите кацнаха на българска земя.

„В момента нямам повече продължаващ ангажимент към националния отбор, тепърва ще се водят разговори за продължаване“, разкри Константинов за договора си с националния отбор, който бе за 1+1 години.

Той коментира при какви условия би останал начело на България: 

„Зависи от много неща, разбира се, но каквото и да се случва, който и да води националния отбор, важното е всички повикани състезатели да се явяват в националния отбор и колкото и невероятно да звучи, този цикъл завършва след 12-те мача за Лигата на нациите 2024“, заяви Пламен Константинов пред Дарик Радио.

„Основните задачи, които бяхме начертали пред отбора, не успяхме да ги изпълним в пълна степен. Изиграхме една колеблива Лига на нациите, с много ротации на състава. В последния турнир съхранихме мястото си. Изиграхме едно много колебливо Европейско първенство, където имахме по-големи очаквания. За съжаление, не успяхме да разкрием потенциала на този отбор там. Олимпийската квалификация бе най-хубавото нещо за това лято. От 7 мача изиграхме 1 много слаб мач срещу Канада, но всеки отбор има право на такъв мач. В другите мачове можем да съжаляваме, най-вече в мача с Аржентина, когато в първия и третия гейм имахме възможности да затворим геймовете, но не успяхме да го сторим, което се оказа ключовото в крайното класиране“, констатира Константинов като оценка на лято 2023.

Относно предстоящия му доклад пред УС на БФВ, той заяви: 

„Вече в разговорите с федерацията ще бъдем по-подробни. Има нюанси, които оказаха влияние. Това вече ще бъде в по-подробен доклад, който се дава на федерацията и на министерството на спорта“.

„Най-вече им пожелавам успех за предстоящите първенства, да са здрави, което е най-важното и евентуално с нови сили да се завърнат в националния отбор“, разкри той пожеланието си към момчетата при раздялата им в Китай.

„Олимпийският цикъл и олимпийските квалификации завършват след последния мач от груповата фаза на Лигата на нациите. Колкото и да звучи невероятно, ние продължаваме да се борим за квота за Олимпийските игри в Париж. При серия от победи срещу вече класирали се отбори, които не се хвърлят в Лигата на нациите, все още страницата е отворена. Независимо, че скочихме с 11 или даже повече след последната актуализация, ние все още сме сред отборите, които могат да се борят за квота. Според мен всички трябва да играят до фазата на размененото гостуване“, разясни наставникът, който се завърна в клубния си тим в Русия Локомотив Новосибирск.

Константинов направи призив чрез ефира на Дарик радио към капитана Цветан Соколов:

„Казвам го не като селекционер на националния отбор, а като волейболен човек – за мен Цецо трябва да изиграе и груповата фаза в Лигата на нациите 2024. Ако пък се преборим за домакинство на турнир, правилното е да завърши в България, да има бенефис на българска земя".

Помолен да сподели положителна или отрицателна е оценката му за втория му престой начело на България, бившият капитан  заяви: „Аз от самото начало знаех, че сме в сложен момент, националният отбор е в спад. Не съм имал илюзии за това, дали ще бъде лесно, или ще имаме добри резултати. Положителното според мен е, че имаше градация в играта на отбора и в края на цикъла показахме приличен волейбол, най-вече на квалификацията. За Европейското първенство Цецо (Цветан Соколов) не ме послуша, защото начертах колко седмици ще му трябват, за да навлезе във форма. Цецо не можа да влезе във форма за Европейското първенство, което повлия за резултата. Не мога да кажа, че не е имал желание, но не е въпрос само на желание, защото е нужен период, за да навлезеш в спортна форма. Този период съвпадаше с квалификацията, но не и с Европейското първенство. Ако беше играл в Лигата на нациите, шансът да е в топ форма за Европейското първенство е по-голям. Това лято той не послуша моето мнение, а то бе той да играе в Лигата на нациите. Надявам се да ме послуша за следващото лято и да изиграе мачовете от групите на Лигата на нациите“.