Бившият треньор на Роджър Федерер Северин Люти сподели, че да работиш с легендарния швейцарец не е толкова различно, отколкото с всеки друг тенисист. В някои периоди от кариерата си носителят на 20 титли от Големия шлем се справяше отлично и без треньор, а отстрани винаги е изглеждало сякаш няма нужда от много съвети.

“Хората си мислят, че той знае всичко, но не е така. Той има нужда от някой с поглед отвън да види ситуацията. Понякога по време на мач има напрежение, не осъзнаваш някои неща. На всяка тренировка Роджър искаше да чуе мнението отстрани - за технически, тактически неща, кои неща са добре, кои не са. Така че да работиш с него не е толкова различно”, коментира Люти пред Sportal.bg.

“Това, което беше различно, е, че когато беше на върха, продължаваше да иска да се развива. Това го правеше уникален. Но това го има и при Надал, и при Джокович. Те са номер 1, печелят титли от Големия шлем и продължават да искат да се развиват. Наскоро видях Мъри как тренира на Купа “Дейвис”, толкова усилено. Една от причините е любовта им към играта. Затова са толкова специални. Привилегия е да си около тях”, допълни той.

Roger Federer once said : Severin Lüthi, knows me by heart. As good as my wife and my parents. pic.twitter.com/B2zxJ1DWse

— Dinora♥RF 🐐 (@norinchi_df) March 28, 2021

Северин Люти е треньор на Федерер от 2007 г. до края на кариерата му и e до него дори когато му помагат и други специалисти. В моменто той е капитан на Швейцария за Купа “Дейвис”.

“Много хора не осъзнават колко тренираше Роджър и колко беше отдаден на това. В началото на кариерата си беше добър и в това, че една-две седмици няма да тренира въобще. Това също е важно. Някои играчи сега се паникьосват, когато знаят, че съперниците им тренират или играят турнир. Той не се притесняваше от това”, обясни специалистът.

Той коментира и как Федерер би приел новото правило и възможността да получава съвети от треньора по време на мач: “Добър въпрос. Не знам. Аз, като треньор, не мисля, че ще подобря представянето на играч по време на мач. Понякога те може да имат нужда от помощ, но на корта взимаш решения толкова бързо. Не можеш да се обърнеш към треньора и да питаш: Дали да ударя тази топка по линията. Роджър беше много добър в това да намира решения на корта. За него нямаше да е проблем. Той дълго време беше без треньор. Ако още играеше, моята цел щеше да е да не задава въпроси по време мач”.

Люти говори и за начина, по който се обучават тенисистите в днешно време: “Повечето тенисисти играят идентичен стил. Все още карам играчите ми за Купа “Дейвис” да излизат на мрежата, защото вярвам, че е важно. Карам ги да играят сервис-воле. Има нужда от разнообразие, но много хора са щастливи от рутината - това, което правят всеки ден. На най-високо ниво обаче те са ограничени. Важно е да имаш разнообразие. При Роджърс например, той имаше може би повече оръжия от останалите, но затова му трябваше време да ги подреди, за да ги използва по възможно най-добрия начин”.