Докато българският национален отбор по футбол се подготвя за Европейската квалификация в група G срещу Литва, Унгария и Сърбия се срещат на върха в битка за първата позиция. Унгарците спечелиха първото действие от този двубой. Двата отбора са по 10 точки, като Сърбия е с мач повече. И отново ще бъде без една от големите си звезди в нападение – Душан Влахович. Пред журналистите селекционерът на сърбите Драган Стойкович-Пикси разказа каква е причината - Влахович има проблем с гърба, поради което не присъства в последните два мача на клубния си отбор Ювентус срещу Торино и Аталанта в Серия А. Логично и не е в националния отбор. 

"Влахович отпадна от списъка, няма да бъде в надпреварата за предстоящите мачове. Има болки в кръста. Имахме тази информация миналата седмица, бях в контакт с него, както и нашият лекар. Поради болки в долната част на гърба той не е в списъка. За двата мача с Унгария и Черна гора няма да бъде викан нов човек", уточни Пикси Стойкович пред журналистите в Дома на футбола в Стара Пазова. При отсъствието на Влахович сърбите ще разчитат в атака само на Александър Митрович и на дебютанта Петър Ратков. 

На 14-и този месец Сърбия гостува на Пушкаш Арена, а на 17-и приема Черна гора. Черногорците събраха 8 точки след щастливата си победа над България и все още са в играта за едно от първите две места. "За първи път не ми трябват футболисти, а бойци. Моята основна задача е да заведа отбора на Европейското първенство. На това е подчинено всичко. В дните до мача в Будапеща ще опитаме някои нови схеми на игра. До тази среща имаме 6 или 7 тренировки, така че в края ще разберем кой е готов и кой е в състояние да играе. Мачът в Будапеща ще бъде съвсем различен, защото нашите футболисти няма да играят в "гробна тишина" в първата среща срещу Унгария в Белград, който беше без фенове. Ще трябва да си сложим реактивните двигатели. Никакъв дизел, само керосин", подчерта той.

 В първата среща обаче унгарците се пребориха за крайното 2:1 с много воля и физически сили. Попитан дали е подготвен за различен сценарий, Стойкович отговори: "Футболистите ни знаят, че това е важен мач.Трябва да присъства онзи манталитет на войн, да се жертваш за всяка топка и да изпълняваш задачите максимално.Няма аз можех или не можех, просто - трябва. Не се съмнявам, че ще покажем такъв манталитет. И ако стане, да се надяваме на най-доброто“, каза Пикси. "Всеки мач може да създаде герой, за мен няма значение кой ще вкара или ще уреди гол, важното за мен е това впечатление. Ако унгарците са по-добри, ще ги поздравя, но ще видим в събота". Сърбия все пак дори и при провал в Будапеща ще има право на поправителен – през ноември им гостува България в Лесковац и предвид програмата, този мач може да се окаже задължителен за тях.