Подалият оставка президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес отхвърли в предварителното съдебно изслушване обвиненията в сексуално насилиe и принуда, отправени от националката Джени Ермосо след разразилата скандал целувка по време на награждаването след Световното първенство за жени.

Новината обяви прокурорът, който е поискал ограничителна заповед срещу Рубиалес, така че той да не може да се доближава на по-малко от 500 метра до Ермосо, както и да бъде обвързан с подписка на всеки 15 дни, за да се гарантира, че няма да напусне страната. Разследващият съдия Франсиско де Хорхе ще реши дали да приложи тези мерки. По време на изслушването Рубиалес е отрекъл всякакви нарушения по повод целувката по устните на Ермосо. Той отговаря на въпроси на съдията на продължилото час заседание, провело се при закрити врата.

Luis Rubiales was at a Madrid court this morning to be questioned about a criminal complaint for kissing Jenni Hermoso. A prosecutor requested a restraining order banning him from contacting Hermoso or getting within 500m of her.

Rubiales denied sexual assault and coercion. pic.twitter.com/eZASnO3TMO

— Ben Jacobs (@JacobsBen) September 15, 2023

Испанската държавна прокуратура обвини официално Рубиалес през миналата седмица в сексуално посегателство и акт на принуда. Според Ермосо бившият вече президент на испанската централа я е притискал да говори в негова защита веднага след избухването на скандала. Нито Рубиалес, нито неговият защитник, адвокат Олга Тубау, говориха с медиите след заседанието, докато адвокатът на Ермосо - Карла Вал и Дюран, коментира, че е доволна от изслушването.

Според закон за сексуално съгласие, приет в Испания през миналата година, Рубиалес може да получи глоба или затвор от една до четири години, ако бъде признат за виновен в сексуално посегателство. Новият закон премахна разликата между „сексуален тормоз“ и „сексуално насилие“, като санкционира всеки сексуален акт без съгласие.