Турнирът в Бризбън ще се завърне в календара за първи път от 2020 година насам, като подготвителна надпревара преди Откритото първенство на Австралия по тенис през следващата година, обявиха от местната федерация - Тенис Австралия.

Първото издание на състезанието се проведе през 2009-а и предизвика огромен интерес, а сред печелилите титлите на сингъл при мъжете и жените са звезди на тениса като Роджър Федерер, Анди Мъри, Серина Уилямс, Мария Шарапова и Григор Димитров. 

Турнирът отпадна от календара на Асоциацията на професионалните тенисисти с въвеждането на АТР Cup през 2019-а, а последното издание при жените беше през 2020 година.

Организаторите съобщиха, че комбинираното издание на АТР 250 надпреварата при мъжете и WTA 500 при жените е насрочено за 31.12.2023 - 7.01.2024 година, като ще предлага рекорден награден фонд от 2 милиона долара. В основната схема при жените ще участват 48 тенисистки, а при мъжете ще има 32 участници.

Бившата номер 1 в световната ранглиста при жените Ашли Барти, която прекрати кариерата си през 2022-а, похвали решението.

"Тенисистите обичат да идват тук, харесват атмосферата", заяви Барти и добави: "За мен този корт е изпълнен с много щастливи моменти."

Новият сезон в тениса ще започне в Австралия на 29 декември с Юнайтед Къп в Пърт и Сидни. Надпреварата в Канбера ще се проведе едновременно с тузи в Бризбейн, а турнирите в Аделаида и Хобарт ще стартират на 8 януари 2024 година.