Байерн (Мюнхен) днес тържествено откри статуя на една от най-големите си легенди – Герд Мюлер. На нея великият нападател е изобразен в уголемен цял ръст как вдига победоносно ръце. Въпросната бронзова статуя е дело на скулптора Карел Фрон и се намира пред клубния стадион „Алианц Арена“.

Членът на надзорния съвет на Байерн Ули Хьонес използва възможността, за да разкритикува новата тенденция известни футболисти да преминават в клубове от Саудитска Арабия. „Мислите ли, че подобни събития като това тук някога ще бъдат възможни в Саудитска Арабия? Не, не би било възможно. Ето защо трябва да съхраним това“, заяви той по време на своята реч.

Gerd Müller's former teammates with the new statue [📸 fcb] pic.twitter.com/UFLZqYMLQO

— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) September 12, 2023

Бившият президент на клуба също така потвърди, че в Байерн са готови да позволят на доскорошния им наставник Юлиан Нагелсман да поеме националния отбор на Германия, заявявайки, че подобно назначаване не би се провалило заради мюнхенския гранд. От друга страна, изпълнителният директор на германския шампион Ян-Кристиан Дреезен отрече от Германския футболен съюз (ГФС) да са се свързали с клуба относно младия специалист, който е фаворит за нов селекционер.

Bayern’s Uli Hoeneß confirms club open to releasing Julian Nagelsmann to the DFB for German national team job 🇩🇪

“Deal would certainly not fall through because of FC Bayern”, Hoeneß told @mano_bonke. pic.twitter.com/SwkmZpY6xY

— Fabrizio Romano (@FabrizioRomano) September 12, 2023

Според „Билд“ обаче това не е така. От изданието твърдят, че вицепрезидентът на ГФС Ханс-Йоахим Вацке вече е попитал Байерн дали там смятат Нагелсман за подходящ за селекционер на Германия предвид опита му в клуба. Също така вестникът разкрива кои са двете условия, които ръководството на баварците е поставило, за да позволи на треньора да поеме националния тим. Едното е футболният съюз да изпълни обещанието си за провеждането на контрола с Байерн, договорена покрай назначаването на Ханзи Флик като селекционер. Другото желание на мюнхенци е ГФС да поеме цялата дължима заплата на Нагелсман до края на договора му с клуба.

Bayern are ready to release Julian Nagelsmann to the DFB without demanding a fee. DFB vice-president Hans-Joachim Watzke has contacted Bayern to ask the club about whether they consider Nagelsmann suitable for the Germany job based on their experience with him.

Bayern would… pic.twitter.com/qsc1hnPINy

— Bayern & Germany (@iMiaSanMia) September 12, 2023