Изпълнителният директор на Локомотив Пловдив Павел Колев даде ексклузивно интервю пред Дарик радио и dsport, в което коментира ситуацията в отбора, който е лидер във временното класиране на българския шампионат.

„Не, по никакъв начин не съм изненадан. Разбира се, радвам се изключително, най-вече за хората, които работят в клуба, и за привържениците на Локомотив, защото те заслужават тази радост, която отборът им носи в момента. В никакъв случай това не е изненада за нас, по-скоро е закономерност и пряк резултат от работата, която свършиха всички тук на стадиона в квартал „Лаута“. Надяваме се да успеем да задържим това ниво, което имаме в момента, и даже да надградим, защото никой не си прави илюзии, че сме постигнали нещо кой знае какво. Има доста обективни обстоятелства, които ни помогнаха да се представи по този начин, но има и субективни фактори, като програма, развой в някои мачове, където в определени моменти извадихме късмет. Визирам най-вече дербито с Левски и гостуването в Пазарджик, но късметът помага на силните и смятам, че е напълно закономерен този точков актив, който имаме в момента“, каза той за класирането на Локомотив Пловдив.

Колев говори и за екипа, който имат в клуба: „Да, ние имаме един доста сплотен екип. Бързо се напаснахме един към друг. Голям част от хората работят заедно тук поне от няколко години, някои от дъги години, така че аз не мога да коментирам какво е било преди мен, но в момента отношенията са прекрасни и всеки знае за какво отговаря. Не казвам, че нямаме организационни проблеми, силно се съмнявам, че има клуб в България, който да няма такива. По моя стандарт мисля, че сме направи доста крачки напред и макар че сме далеч от това, което искам да виждам като функциониране на клуба, нещата се движат в правилната посока. Трябва ни още малко, основно стабилност в нещата по моята специалност, и всякаква помощ от рекламодатели е добре дошла, защото Локомотив Пловдив е клуб, който се нуждае от подкрепа и няма да я откаже, а и има с какво да се отплати“.

„Много ми е трудно да отговоря на този въпрос. Никой в клуба не мисли за шампионска титла. Не, че мечтите са забранени, напротив, те са безплатни, няма нищо лошо да мечтаем за шампионска титла, но имаме още много път да извървим. Няма да се връщам на предишната тема, има да изчистим доста неща структурно и организационно, за да стигнем до ниво, в което да можем да си мислим за един дългосрочен проект. Предвид конкуренцията в България, не е невъзможно Локомотив Пловдив да остане дълго време начело на класирането или поне в челните места. Основната ни цел в момента, ако може да се говори за цел пред клуба и пред отбора, е да продължим и да развием тенденцията под мотото клуб-отбор-фенове заедно и да се забавляваме на терена. Мисля, че и за неемоционално ангажираните с Локомотив Пловдив си личи, че футболистите се забавляват на терена и изпитват удоволствие от това, което правят. Това не значи, че в някои епизоди от мачовете не страдаме, но това е част от играта. Умеем да излизаме от тези ситуации и докато всички футболисти на Александър Томаш изпитват удоволствие от играта, това е индикатор, че се движим в правилната посока. За нас най-важното е да радваме хората и резултатите от този момент нататък са на втори план. Основното, което искаме от играчите, е да не мислят за класиране, цели и точки, а да мислят за удоволствието от играта, колкото и то да е на заден план в съвременния футболен бизнес. В този футбол, в който сме се хванали да участваме, всичко е въпрос на пари, точки и резултати“, говори Колев за възможността на Локомотив Пловдив да се бори за титлата.

Относно доминацията на Лудогорец в шампионата, ръководителят на Локо Пд призна: „Лудогорец наистина са доста крачки, даже доста обиколки напред спрямо конкурентите си. Аз не бих отишъл толкова далеч, за да кажа, че Локомотив е сред тях, но поне по представянето до този момент на терена, ние сме един от тимовете, които могат да играят като равен с равен с Лудогорец. Първенството е все още в ранна фаза, това е първото прекъсване, в което отборите получиха възможност за кратка почивка след кратката лятна пауза. Футболистите да си изчистят главите, треньори и ръководители да се огледат малко, да поемат глътка въздух и да преценят къде са и какво им е необходимо да добавят и какво да отстранят, за да се движат по-добре. Сега навлизаме в ситуация в първенството, които от гледна точка на Локомотив Пловдив са мачове на истината. Следващите 2-3 седмици, може би месец, с тази програма ние ще разберем къде се намираме и ще си сверим часовника с някои от водещите клубове. Имаме тежки гостувания, трябва да похваля и начина, по който стои на терена Черно море, който според мен в момента играе един от най-силните си сезони. Дългата работа на Илиан Илиев в Черно море си личи. Същото е и при нас – работата на Александър Томаш с личи, имаме пряк двубой с тях във Варна. Предстоят ни интересни мачове, в които ще разберем къде се намира Локомотив. На мнение съм, че и другите колеги разсъждават по същия начин и очакват тези мачове с нетърпение“.

Колев коментира и предстоящия мач срещу Етър: „Ако ви кажа, че нямаме притеснения, няма да е така. Тези мачове по принцип са най-трудни, защото най-често това, което изглежда като лесен мач на хартия, се превръща в кошмар. Има много такива мачове, в които сценарият за мача се развива зле и отборът няма възможност да реагира и да направи промени, за да може целта – 3-те точки, да бъде постигната. Важното за нас, дори в това гостуване, е футболистите да изпитват удоволствие. Да играят това, което треньорите, най-вече Александър Томаш, изискват от тях. Ако се получи това, което е тренирано, мисля, че можем да гледаме с оптимизъм към това гостуване във Велико Търново“.