Турнирът за Купата на БФС при децата и юношите през този сезон 2023/24 ще се провежда в две възрасти, а не в три, както беше досега. Причината e създадената Елитна юношеска група до 16 години, която ще излъчи най-добрите таланти в тази възраст.

Допреди две години във възрастови групи до 19, до 17 и до 15 години първенците се излъчваха в Елитни национални групи. При 14-годишните, както и при 16 и при тези на 18 се провеждаха турнири за Купата на БФС, които имаха статут на национални шампионати по системата на елиминиране.

През сезон 2023/24 БФС ще проведе турнирите за Купите в две възрасти. В т.нар Деца "Б" право на участие имат момчета, родени след 1 януари 2010-а година. Най-напред отборите играят на ниво области и региони, след това ще излъчват зонални представители. 16-те най-добри състава от цялата страна се класират на национално ниво. Турнирът ще бъде първото официално национално състезание за момчетата от тази възраст. При най-големите - Юноши старша възраст "Б" ще играят родени след 1 януари 2006 г.

 

Отборите от четирите зони трябва да бъдат представени в БФС - Отдел Спортно-технически до 1 октомври 2023 г. Срещите осминафиналите и от четвъртфиналите ще се провеждат през месец октомври и месец ноември 2023-а г. Срещите от полуфиналите, както и финалните срещи в двете възрасти се провеждат през месец април 2024 година.

Именно в тази възраст турнирът има най-голямо значение, тъй като носителят на Купа БФС за юноши старша възраст, родени след 01.01.2006 г., придобива право на участие в юношеска лига на УЕФА от следващата есен.