Клубовете от английската футболна Премиър лийг са похарчили рекордните 1.95 милиарда паунда за нови играчи по време на настоящия трансферен прозорец, пише "Делойт". Очаква се сумата да надхвърли за първи път в историята границата от 2 милиарда паунда. 

Трансферният прозорец бе отворен на 14 юни и затваря на 1 септември. Той вече надмина миналогодишните 1.92 милиарда. Два от трансферите това лято са за над 100 милиона паунда - Мойзес Кайседо в Челси и Деклан Райс в Арсенал. През миналата година нямаше нито една сделка, която надхвърля тази граница. 

Челси привлече деветима футболисти и похарчи над 1 милиард паунда след смяната на собствеността, която попадна в ръцете на Тод Бьоли и "Клиърлейк Кепитъл" през май 2022. За два от трансферите на "сините" именно за този период се твърди, че са рекордни в историята на Висшата лига - Кайседо за 115 милиона паунда това лято и Енцо Фернандес за 106.8 милиона през зимата. Трети в класацията е Деклан Райс в Арсенал за 105 милиона. 

Манчестър Сити също е деен участник в тазгодишните трансфери. Шампионите се подсилиха тази седмица с Жереми Доку, за когото бяха платени 55 милиона паунда. Преди това в отбора бяха привлечени Йошко Гвардиол за 90 милиона евро и Матео Ковачич за 25 милиона паунда. Манчестър Юнайтед хвърли 72 милиона паунда за нападателя Расмус Хойлунд, докато Арсенал привлече Кай Хавертц за 65 милиона паунда. Нюкасъл, който тази година ще играе в Шампионската лига, направи два големи трансфера през лятото. "Свраките" се подсилиха със Сандро Тонали за 55 милиона паунда и с Харви Барнс за още 38 милиона.