Мащабната атака срещу президента на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес достигна кулминацията си, след като целият шампионски тим на Испания при жените призова за оставката му. Ако това не се случи, футболистките повече няма да играят за националния отбор. Дамите също така настояват за напускането и на селекционера Хорхе Видал, с когото те са в конфликт още отпреди време.

Освен това начело на групата от поставящите ултиматум шампионки е Дженифър Ермосо, заради която скандалът се разпали след финала в Сидни на Мондиала преди дни. Тогава Рубиалес си позволи да целуне въпросната състезателка по устните и това доведе до бурно недоволство. Ермосо определи като лъжа изказването на шефа на централата по-рано в петък, в което той твърдеше, че бил получил разрешение от жената да я целуне.

В специално обръщение, подписано от над 80 испански футболистки, начело с всички националки от СП, се призовава за промяна във футболната централа.

Самият Рубиалес отказа да подаде оставка, но изглежда, че е обречен, защото министърът на спорта на Испания се закани, че ще намери начин да го свали от поста. Отделно той е разследван от прокуратурата за сексуално посегателство заради целувката, а срещу него тече разследване и от ФИФА.