Марица - пролет 2023
PlovdivDerby

 

Марица оцени сезон 2022/23 като успешен и направи своеобразно обобщение на случилото се през последната една година в клуба:

„Марица“ записа успешна състезателна година. Тимът изигра втори пореден сезон във Втора професионална лига, като в него показа хубав футбол и завърши на по-предно място спрямо миналата кампания.
 
Отборът проведе добра подготовка преди всеки от полусезоните, изигравайки контролни срещи със силни тимове и влезе отлично подготвен в срещите от двата дяла на първенството. В шампионатните срещи съставът воден от Николай Димитров демонстрира привлекателен футбол. В домакинските мачове „жълто-сините“ рядко допускаха изненади, а Пловдив се оказа непревземаем за почти всеки гостуващ тим. При гостуванията бяха победени няколко силни тима, но бяха допуснати и загуби. Някои от тях – незаслужени с оглед на показаното. Други бяха допуснати заради грешки, които са неизменна част от футболната игра. За трети натежаха странични фактори, като например съдийски грешки, някои от които очевадни. 9 дузпи бяха отсъдени срещу „Марица“ през сезона, срещу 2 в полза на тима. При повече постоянство отборът би могъл да заема още по-добро място в класирането.
 
Тимът преодоля още един свой проблем от миналия сезон – трупането на много жълти картони. През тази кампания те са с около 50% по-малко, като така наказанията не бяха толкова голям фактор в състава.
 
През сезона бяха отбелязани доста красиви голове, а скоростните многоходови атаки, макар не винаги да бяха успешни, се превърнаха в запазена марка за „Марица“ и предизвикваха възхищение по трибуните. Головете за „жълто-сините“ през годината бяха реализирани от доста футболисти, като цели трима имат по 8 попадения. Така отбора не бе зависим от един голмайстор и неговата форма. Взаимозаменяемостта на играчите изигра важна роля. Те се познават достатъчно добре и това пролича в доста ситуации по време на двубоите. Различният подход и тактика за мачовете не се отразиха на цялостния стил на игра, който вече е ясно разпознаваем.
 
„Марица“ изпълни основната си цел още към средата на пролетния полусезон. Появилата се в последствие възможност да бъде заето мястото, даващо право на участие на бараж не бе реализирана. Тежката програма в края на сезона, допускането на някои грешки и натрупаната умора спомогнаха за това. Но все пак имаше и положителен оттенък – бе даден шанс на някои млади състезатели да покажат възможностите си.
 
„Марица“ играе в почти един и същ състав втора поредна година, а доста от футболистите са част от тима още по-отдавна. Това ясно доказва, че атмосферата на стадиона в северен Пловдив е отлична. Играчите, треньорите, работниците и феновете са едно голямо задружно футболно семейство. Въпреки че разполагаше с малък бюджет, клубът и неговото ръководство отново бяха коректни, както към играчи и служители, така и към институциите.
 
През изминалия сезон падна и един 50-годишен рекорд – този за футболист с най-много официални срещи с екипа на „Марица“. Вратарят Илия Николов сякаш неусетно навъртя 235 мача и се превърна в рекордьор по този показател, като в края на сезона той „стопира брояча“ на 255.
 
„Марица“ се представи доста добре и в Турнира за Купата на България, където само липсата на малко късмет лиши „жълто-сините“ от участие на 1/4 финал. Отстранен бе елитният „Хебър“, а претендентът за участие в евротурнирите „Арда“ се класира напред само заради по-големия си шанс при дузпите. Най-важното бе, че маричани показаха добър футбол и доказаха, че могат да се надиграват с отбори от елита.
 
Верните фенове на „Марица“ подкрепяха тима и вярваха във възможностите му. Разбира се, имаше и такива, които коментираха неуспехите, без дори да присъстват на срещите, но далеч по-важни са тези, които бяха с отбора и през този сезон. Клубът, от своя страна, успя да запази цените на билетите за вход доста ниски и така стадион „Марица“, който притежава един от най-добрите терени във Втора лига, бе сред най-достъпните за зрители в страната.
 
ДЮШ на клуба също продължи положителната си посока на развитие и направи нова крачка напред. Почти всички отбори от школата се бореха за челните места през този сезон, а цели четири тима завършиха в топ 3 на своите първенства. Юношите на „Марица“ се класираха в турнира за Купата на БФС, където се представиха достойно. На тези от старша възраст им предстои и 1/4 финал в републиканското първенство.
 
Края на сезона бе белязан от неприятната новина за трудностите във финансирането на клуба. Несправедливо бе лепнато и срамно петно върху „Марица“. Странно е да се петни нечие име заради недоказани съмнения, но пък така успяха да се зарадват и „доброжелателите“, които чакат именно подобни случки. Всичко това няма как да промени фактите – клубът върви напред и се развива. И няма как да отмие постигнатото до тук, нито удовлетвореността от труда на хората, благодарение на които успехите се случват.
 
Надграждането през всяка една следваща година, стъпките напред, са очевидни и с прост поглед, обърнат назад към последните 11-12 години. Трудът, постоянството и вярата в успехите не остават невъзнаградени и възходящата линия на развитие на „Марица“ е факт, с който трябва да се гордее всеки обичащ клуба. А маричани, заедно, гледат с надежда към следващите седмици и вярват, че колелото, което след толкова много усилия отново се върти с подобаваща скорост, ще продължи своя ход.