Организаторите на Откритото първенство на Мадрид по тенис се извиниха за това, че не са позволили на финалистите от женския двубой при двойките да говорят на корта след мача.

WТА прави разследване за различни проблеми, които е имало по време на турнира по отношението към спортистите и изпълнителният директор на надпреварата Жерар Цобанян трябваше да поднесе публично извинение.

Правилото гласи, че шампионките и финалистките трябва да се обърнат към публиката след мача, като в този случай победителките Виктория Азаренка и Беатрис Адад Мая и загубилите финала Коко Гоф и Джесика Пегула бяха шокирани, че им е отнета тази възможност.

"Искрено се извиняваме на всички играчи и фенове, които очакваха повече от Откритото първенство на Мадрид. Да не давам възможност на финалистите от мача на двойки да се обърнат към феновете си в края на мача беше недопустимо и се извиняваме директно на Виктория, Беатрис, Коко и Джесика", написа Цобанян в Туитър:

"Работим с WТА да преразгледаме протоколите си и сме решени да се подобрим в бъдеще. Направихме грешка и това няма да се повтори".

Имаше и критики за облеклото на момичетата на корта, които връщат топките, както и за различните начини, по които бяха празнувани рождените дни на Карлос Алкарас и Арина Сабаленка.

И двамата имаха рождени дни на 5 май, но докато на Алкарас му бе донесе огромна торта на корта след полуфинала му, Сабаленка, която не игра в този ден, бе поздравено доста скромно извън корта.

Не за първи път Откритото първенство на Мадрид, което е собственост на водещата агенция IMG, е обвинен, че фаворизира мъжете за сметка на жените.

В своята реч след финала победителката Сабаленка си направи шега за тортите, докато финалистката Ига Швьонтек изрази недоволството си, че е трябвало да играе след полунощ.

От WТА не са направили публичен коментар, но се разбра, че не са съгласни с част от решенията, които са били взети.

Джесика Пегула каза пред репортерите преди Откритото първенство на Рим тази седмица: "Никога не бях чувала за нещо подобно в живота ми (за непозволяването да говорят на корта). Не знам в кой век живеят някои хора".