Отборът на Реал Мадрид пренаписа историята на Евролигата и се превърна в първия тим, преодолял пасив от 0-2 победи в четвъртфиналната фаза на турнира. "Кралския клуб" направи това, в което е най-добър, а именно - да неутрализира двуцифрен аванс по пътя към паметна победа с 97:91 (22:23, 17:32, 30:21, 28:15) над Партизан в решителния пети мач от серията, проведен в зала "УиЗинк Сентър" в испанската столица. 

Down 2-0 in the series...

But @RMBaloncesto comeback and secure a ticket for #F4GLORY in Kaunas! #EveryGameMatters pic.twitter.com/RgfOZOXdCI

— Turkish Airlines EuroLeague (@EuroLeague) May 10, 2023

По този начин възпитаниците на Чус Матео се класират за Финалната четворка на турнира, където ще се изправят срещу най-големия си враг е лицето на Барселона. Ел Класико ще се проведе на 19 май в "Жалгирио Арена" в Каунас, като победителят от срещата ще се изправи срещу Олимпиакос или Монако в спора за трофея през настоящия сезон. 

pic.twitter.com/Zen57Lor0z

— Luka Doncic (@luka7doncic) May 10, 2023

Преди обаче да си помислят изобщо за Финалната четворка, мадридчани трябваше да наваксат цели 18 точки изоставане на старта на третата четвърт. Партизан поддържаше убедителната си преднина през целия ход на третия период, но в края на четвъртината домакините съумяха да се стегнат и да скъсят изоставането си до седем точки при 69:76. 

В четвъртата част дойде времето на легендите в бяло да поемат щафетата. Серхио Родригес и Серхио Люл качиха отбора на гърба си, като двамата комбинираха за 21 от общо 28-те точки на Реал в частта. По този начин "лос бланкос", които бяха и с още един ветеран на терена - Руди Фернандес, надлъгаха по-неопитния си съперник и чрез ключовите стрелби на "старите кучета" измъкнаха победата. 

Джанан Муса бе най-резултатен за Реал с 20 точки. Серхио Родригес се отличи с 19 точки и 6 асистенции, Марио Хезоня вкара 13 точки, Валтер Таварес добави 12 точки и 7 борби, а Найджъл Уилямс-Гос реализира 10 точки. Серхио Люл завърши срещата с 8 точки, всичките в последната четвърт. 

🤍 ¡SOMOS EL REAL! 🤍 pic.twitter.com/K7o4Gr9kMC

— Real Madrid Basket (@RMBaloncesto) May 10, 2023

Кевин Пънтър изригна с 28 точки при 7/13 стрелба от тройката за Партизан, които обаче не бяха достатъчни. Данте Екзъм вкара 16 точки, Матиа Лесор добави 13 точки, а Йоанис Папапетру приключи с 10.