Андерей Рубльов (Русия) и Бен Шелтън (САЩ) се класираха за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис.

Поставеният под номер 5 Рубльов спаси два мачбола и при драматичния успех над деветия в схемата Холгер Руне (Дания) с 6:3, 3:6, 6:3, 4:6, 7:6(11-9), за да стигне до финалната осмица за втолри път в последните три сезона.

Руне имаше преднина от 4:1 гейма в решаващия пети сет, а след това при 6:5 и сервис на съперника поведе с 40:15 и имаше два шанса да затвори мача, но руснакът изравни. В шампионския тайбрек датчанинът поведе с 5:0 точки, но след това Рубльов направи серия от шест поредни разигравания, за да обърне от 3:7 до 9:7, което до голяма степен се оказа решаващо.

"Никога досега не бях печелил мач по този начин. Това си случва за първи път и най-хубавото е, че е на много специален турнир за мен тук в Австралия. Със сигурност ще го помня през целия си живот. Прекрасно е, че отново съм на четвъртфиналите. Нямам думи, просто не мога да си намеря място от щастие", каза руснакът.

Amazing Andrey!@AndreyRublev97 comes from 0-5 down in the match tiebreak to defeat Holger Rune in a classic at Rod Laver Arena.#AusOpen • #AO2023 pic.twitter.com/Ms3S4Vi4wN

— #AusOpen (@AustralianOpen) January 23, 2023

Така Рубльов очаква победителя от двубоя между деветкратния шампион Новак Джокович (Сърбия) и Алекс де Минор (Австралия).

20-годишният дебютант в Мелбърн Бен Шелтън достигна до първия си четвъртфинал в турнирите от Големия шлем след успех над сънародника си Джей Джей Уулф с 6:7(5), 6:2, 6:7(4) 7:6(4), 6:2. Левичарят Шелтън пласира 23 аса за победата."Досега турнирът се развива за мен като приказка. Мачът беше много тежък. Инициативата на няколко пъти премина от мен при него и обратното. Опитвах се да бъда енергичен и смел. Радвам се, че нещата се получиха толкова добре в петия сет", коментира Шелтън.

Той ще срещне спечелилия срещата между Томи Пол (САЩ) и Роберто Баутита-Агут (Испания).