Наемателят на къмпинг „Каваците“ Георги Дамянов е получил призовка като обвиняем за самоуправство. Делото се наблюдава от Венета Стефанова-Иванова от Окръжната прокуратура в Бургас, а разследването се води от младши следователя Филип Георгиев.

На Георги Дамянов вече е връчена призовка да се яви на разпит и ще дава обяснения като обвиняем, въпреки че още преди две години фирмата му „Джи енд Джи“ поема „Каваците“, след като подписва договор с дружеството на Баневи „Хелио-турс-С“. Договорът е сключен през май 2016 г. и е вписан в Търговския регистър. Въпреки това прокурор Венета Стефанова-Иванова сега е решила, че той се е самонастанил в „Каваците“.

Николай и Евгения Баневи от месеци са в ареста с тежки обвинения за икономически престъпления и съдът на няколко пъти отказа да ги пусне на свобода. Явно обаче има и магистрати, които бранят интересите им. Такъв се оказва случаят с „Каваците“. Ако Венета Стефанова-Иванова беше погледнала договорите, ако беше разследвала какво се е случило в къмпинга през изминалите две години, призовка трябваше да получи Евгения Банева. През 2017 г. тя прекъсна електричеството в „Каваците“. Тогава остави без ток 500 души, които трябваше да търпят капризите й повече от 12 часа. Въпреки това нейно самоуправство, тя нито е разследвана, нито е обвинена. В същото време, откакто е сключен договорът на „Джи енд Джи“ с „Хелио-турс-С“ сметките за ток, вода и всички други битови разходи на „Каваците“ се плащат от наемателя Георги Дамянов. Ако той се е самонастанил, както го обвинява сега бургаската прокурорка, защо е трябвало да поема разходите на къмпинга?

Николай и Евгения Баневи владеят от години "Каваците"но не само че не са направили нито ремонт, нито подобрение в него. Нещо повече, те са се изпокарали и са в непрекъснати скандали със съседите си край брега. Николай Банев прилага красивия къмпинг по схемата, по която приватизира и големите заводи като „Полимери” в Девня и „Елма” в Троян. Той не плати и стотинка за тях. През 2000 г., благодарение на връзките си по върховете на БСП и бившата ДС, Банев се сдоби с легендарните къмпинги „Златна рибка“, „Каваците“, „Градина“, „Веселие“, „Черноморец“. Фирмата му „Приват турист“ приватизира 40% от държавната „Хелио-турс-С“, като уговорката е да плати за тях 700 хил. долара. Нищо подобно обаче не се случва. Бившият комсомолец дава само 10% от парите, но чрез други свои фирми успява да закове и останалите акции и да прилапа напълно „Хелио-турс-С“. Плаща ги с компенсаторки, тоест взема най-емблематичните къмпинги по морето за жълти стотинки.

В един момент обаче Агенцията по приватизация, когато начело е сегашният икономически министър Емил Караниколов, иска от Банев да внесе парите, които той дължи за „Хелио-турс-С“. Банев е бесен, дори по най-оперетен начин иска оставката на Караниколов, но в същото време съдебните изпълнители започват да разпродават къмпингите. Първо са продадени 63 дка от „Градина“, като за тях вече се вземат 1,7 млн. лева. След това идва ред и на другите апетитни летовища. Сега Баневи са се впили в „Каваците“ и явно не жалят средства, за да ги опазят. Самата Евгения Банева преди години се хвалеше, че е дала милиони за корупция в съдебната система.

Докато плащат рушвети, Баневи се оказва, че имат огромни задължения и заради „Каваците“ неизпълнени приватизационни задължения, а също и неплатени данъци и осигуровки. Затова преди години съдебен изпълнител беше обявил за продажба и част от този къмпинг. В прокуратурата в Бургас обаче не търсят Баневи, а връчват обвинение на наемателя Георги Дамянов за самоуправство, въпреки че той е единственият стопанин на къмпинга, който редовно плаща сметките и изпълнява договора си с „Хелио-турс-С“.