Чеченският лидер Рамзан Кадиров помоли Путин да му разреши да изпрати в Сирия свои военни части, с които да воюва срещу „Ислямска държава“.Това обяви предводителят на размирната република в интервю за РСН, информира Clubz.bg

„Не го казвам току-така. Като мюсюлманин, като чеченец и руски патриот, казвам, че през 1999 година, когато републиката беше обхваната от тия шейтани, ние се заклехме в Корана, цял живот да се борим срещу тях, където и да се намират. Аз не само говоря, аз моля да ни бъде разрешено да заминем за Дамаск и да участваме в спецоперацията“, казва Кадиров в интервюто.

Според него веднага след като терористите в Сирия разберат, че към тях идват чеченски войски,  те ще избягат през глава от държавата.

„Ние ги знаем тях, тук ги унищожихме и те също ни знаят добре.“, подчертава Кадиров.

Според него бойците на „Ислямска държава“ досега не знаят какво е истинска война и нямат опит с реални военни действия.

„Чеченските войници са готови да решат проблема. Всеки ден доброволците се множат.“, уточнява той и добавя: „Ако ни чуят, за нас това ще е празник, но всичко зависи от върховния главнокомандващ“.

Кадиров не веднъж е засвидетелствал лоялността си към властелина в Кремъл. Преди време бе разпространен видеоклип от стадион в чеченската столица Грозни, на който армията на кавказците се закле във вярност към Путин.

„Америка и Европа са обявили икономическа война на Русия, за да предизвикат хаос, паника и масови безредици. Но руският народ се обедини около своя лидер Владимир Путин. Ние се явяваме бойната пехота на Владимир Путин. Да живее нашата велика родина Русия. Да живее нашият национален лидер Владимир Путин. Аллах Акбар!“, каза тогава Кадиров.