Българският футболен съюз продължава усилената работа по изграждане на единна методология и философия за развитието на националните отбори. Една от ключовите стъпки за реализирането на дългосрочните цели, заложени в стратегическата програма по отношение на представителните ни тимове, е ангажирането на специалисти в теоретичната и практическата подготовка на таланти с перспектива за кадрово обезпечаване на различните национални състави в бъдеще.

В средата на юли договор като главен методист на юношеските национални отбори на България подписа Лъчезар Димов. Макар и едва 28-годишен, младият експерт има солиден опит като треньор и анализатор в германския футбол и по-конректно в школата на ФК Кьолн, както и в Германския футболен съюз. С футбол започва да се занимава в ДЮШ на Марица при легендарния Ангел Тосев, възпитаник е на школата на „жълто-сините“. 

Димов получава дипломата си в специалността „Спортни науки и треньорска дейност“ в един от най-престижните спортни университети в света – този в Кьолн. През 2014 г. започва обучение, а впоследствие и работа като анализатор към националните отбори на Германия под ръководството на тогавашния селекционер Йоаким Льов. През 2016 г. стартира и като треньор в детско-юношеската школа на Кьолн, където работи до скоро. Качествата му се оценяват по достойнство в един от най-традиционните клубове в германския футбол, а работата му привлича вниманието на техническия директор на БФС Георги Иванов.

Сред основните приоритети пред Димов в качеството му на главен методист ще са изготвяне на единна методика по Програмата за развитие на детско-юношеския футбол и нейното имплементиране, в това число обучение на треньорски кадри по региони, както и изготвяне на общи игрови и тренировъчни принципи в работата на националните отбори в диапазона U15-U19. Друга важна задача пред Димов ще е дигитализирането на тренировъчния и игровия процес в националните ни тимове с цел формиране на база данни и проследяване на развитието на футболистите в дългосрочен план.

„Възможността, която получих от страна на Българския футболен съюз, е огромно предизвикателство, но и страхотен шанс за мен да направя следващата стъпка в моето професионално развитие. Благодарен съм за оказаното доверие и се надявам, че чрез експертизата си ще съм полезен за по-доброто бъдеще на българския футбол“, заяви Димов.