Барселона направи голяма крачка към стабилизирането на тежкото финансово състояние на клуба, след като продаде  10% от телевизионните си права за следващите 25 години на американската инвестиционна компания Sixth Street. С тази сделка клубът ще генерира обща капиталова печалба от 267 милиона евро през този сезон, похвалиха се от "Камп Ноу". Това ще даде възможност на Барселона да приключи финансовата 2021/22 година с положителен баланс и в добавка ще помогне за редуциране на дълговете. Първоначалната инвестиция на компанията ще бъде в размер на 207,5 милиона евро.

Ако ръководството не бе сключило този договор, Барселона щеше да приключи финансовата година със загуби от 150 милиона евро. С вече положителния баланс каталунците ще могат да предприемат и повече инвестиции, планирани за това лято. А това означава и повече трансфери.

"Активираме икономическите лостове и изпълняваме нашата търпелива, устойчива и ефективна стратегия за укрепване на финансовата основа на клуб. Sixth Street се доказа като компания, която подкрепя футбола, опитен инвеститор в световните спортове и медии и партньор, който ще допринесе със значителни знания и ресурси, като същевременно ни позволява да управляваме независимо нашите операции", коментира президентът на Барселона Жоан Лапорта,

Любопитното е, че Sixth Street инвестира и в другия колос на испанския футбол - Реал Мадрид. Компанията получи 30% от правата за събитията, които ще се провеждат в реновирания „Сантиаго Бернабеу”

FC Barcelona and Sixth Street reach an agreement for the acquisition of a 10% share of the Club’s LaLiga TV rights

???? All the details: https://t.co/B2IRqpr0vk pic.twitter.com/09V97A1MWS

— FC Barcelona (@FCBarcelona) June 30, 2022