Спортният директор и член на УС на ФК Хебър Иван Папазов

Спортният директор и член на УС на ФК Хебър Иван Папазов бе сред най-щастливите хора от влизането на отбора в Първа лига. Преди точно 31 години Папазов и съотборникът му тогава Николай Митов правят това като футболисти на пазарджишкия тим. Сега дублираха този успех съответно като спортен шеф и старши-треньор. Големият успех на Хебър от миналата събота бе повод да разговаряме с Иван Папазов по актуални теми на деня.

– Г-н Папазов, да започнем от последния зловреден слух, касаещ новия член на елита Хебър – това, че щаб и чужденци на разпадналия се ФК Царско село щели да се преместят в Пазарджик. Стигаха ли и до вас подобени твърдения?

– Чух това вчера и се озадачих кой болен мозък би започнал да приказва или работи в тази посока. Това е меко казано безумие. Аз се смятам за нормален човек и трудно бих си помислил такова нещо, камо ли да го допусна да се случи. Как си представяте да се съглася един италиански катун с някакви гастрольори и трубадури да изместят нашите футболисти и треньорът им Николай Митов от Хебър и да си присвоят наготово и експлоатират за себе си този изстрадан успех на отбора.

Имам претенцията да твърдя, че за тези 5 години съм доказал, че съм последователен човек, който прави логични стъпки и в крайна сметка нещата в Хебър се случват за хубаво. От мен изненади не очаквайте. Ако пък някой(и) са си правили тънки сметки, нека си знаят още от сега, че ще им излязат без кръчмар.

– Вие какво обяснение си давате? Има ли дим без огън и от къде може да идва тази атака?

– По принцип подминавам всички глупости, които се тиражират по адрес на Хебър с усмивка. Знаете, че с Хебър се упражняваха за какво ли не. Първо, щяхме да гоним треньорът Николай Митов, после се оказа, че той сам се махал в посока Локо(Сф). Междувременно се вкара интрига сред феновете, че сме щели да продадем последните мачове и да не влезем в Първа лига. Какво ли още не беше. Мен ме сменяха, директорът на ДЮШ сменяха, с кмета сме били в лоши отношения? Даже вече не помня всички лъжи и инсинуации. Относно последния слух за италинския катун, който щял да идва в Хебър се заинтригувах от къде идва това и се оказа, че кучето е заровено в София, а в основата на инициативата е един общински съветник от Пазарджик, който явно има някакви нереалзирани лични амбиции по темата Хебър. И спирам дотук. Когато събера всичките данни и доказателства ще му съобщя и името. Така де, феновете поне да са наясно кой болен мозък е искал да прокара тази простотия в Хебър.

– Значи това не е било просто слух, а намерение или опит да се прокара политика, с която вие очевидно не сте съгласен?

– То и там ще си остане – в сферата на научната фантастика, като някакво налудничаво намерение, което нормален човек в Пазарджик не би подкрепил и на 1 %. Вчера по обяд имах среща с нашия кмет Тодор Попов и искам да успокоя футболисти и треньори, че бюджетът на Хебър за Първа лига е гарантиран, че Николай Митов е нашият треньор и той има пълен карт бланш да си прави селекция и план за подготовка. Пред ръководството пък стоят доста амбициозни цели – за много кратко време трябва да изпълним предписанията на БФС относно стадион „Георги Бенковски“ така че Хебър да играе още от началото на новия шампионат домакинските си мачове в Пазарджик. Това е огромно предизвикателство с оглед на малкото време, което имаме до старта на шампионата. Както каза и кметът Тодор Попов при влизането на отбора в елита, ние правим всичко това за хората и би било напълно безсмислено да домакинстваме в други градове.

– В тези като цяло тежки времена на изпитания за страната ни и света, как ще успеете да формирате бюджет за Първа лига?

– Първо искам да кажа, че ние с нищо няма да натоварим бюджета на общината с това влизане в по-горната група. Ангажиментът на кмета си остава в границите на субсидията, която е гласувана за 2022 г. Идеята е по-скоро да увеличим приходната част за клуба с допълнителни спонсори и източници на финансиране. Тук мога да кажа, че вече имаме договорка с една сериозна фирма извън Пазарджик, предстои драстично увеличение по рекламния ни договор с efbet, същото важи и за парите от тв права за излъчване на мачовете на Хебър. Като член на Първа лига ще получим и доста по-голям пай от средствата, които се разпределят за футболните клубове по линия на участието на българските отбори в европейските клубни турнири. Предстоят ни тепърва и разговори за допълнително спонсорство и реклама. Ще се опитаме да развием и сегментът, касаещ маркетинга на клуба в посока на продажба на фен артикули и екипировка. На следващо място – няма как, вече ще трябва да въведем и билети за вход на домакинските мачове.

По тази тема кметът отново беше против, но аз го убедих, че трябва да има входни талони дето се казва поне на цената на кутия цигари(б.р. 5 лв.), защото това първо е желанието на една не малка част от нашите фенове, които искат да дават своята лепта и съпричастност към клуба. На второ място аз не знам къде в Първа лига в момента има стадион със свободен вход.

– Ще ви стигне ли времето да успетете във всички посоки?

– Времето ни притиска и в организационен и в спортно-технически план, но се надявам в голяма степен да изпълним задачите си. В следващите 6-7 седмици ще има голямо напрежение за всички в клуба, защото предстои да се свърши огромен по обем работа – треньорът да си изгради и подготви отбора, ние да вкараме в ред условията на стадиона и да обезпечим напълно нормалното функциониране на клуба.

– Как трябва да изглежда Хебър в Първа лига и направихте ли си изводи от предните участия, когато отборът все „танцуваше по едно лято“? 

– В моите представи Хебър трябва да е тим, с който всеки би се съобразявал. Преди два дни кметът Тодор Попов определи основната цел за новия сезон – запазване на мястото в елита  и утвърждаване сред най-добрите отбори в страната. Искрено вярвам, че ще успеем. Мисля, че сме си взели поуки от предишните неуспехи и няма да повторим същите грешки.

– Има ли нужда Хебър от ударна селекция или ще се разчита на основата на сегашния състав?

– Каква точно да бъде селекцията ще определи треньорът. Разбира се в рамките на разумното и възможното. Аз твърдя, че никога не съм се бъркал в неговите неща, защото така после не бих могъл да изисквам от него каквото и да било. Смятам, че грешките от лятото на 2019-та година няма да направим. При всички случаи Хебър има нужда от едно надграждане, обновяване и освежаване на състава, но не и драстично, а само с попълване на определни дупки в конкретните звена и засилване на конкуренцията там, където това е нужно.

интервю на marica.bg/Димтър Комсийски