Решението на "Уимбълдън" да забрани участието на руски и беларуски играчи в тазгодишното издание след инвазията в Украйна е грешка и показва липса на уважение, заяви номер едно в мъжкия тенис Новак Джокович. Организаторите на третия за годината турнир от Големия шлем взеха решението след нахлуването на Русия през февруари и развитието на войната, която Москва нарича "специална военна операция". Беларус беше ключов район за инвазията и действа като съюзник на окупаторите.

В резултат на това "Уимбълдън" беше лишен от правото да дава точки за световната ранглиста на ATP и WTA. Мястото в ранглистата определя участието на даден тенисист в международните турнири и мястото му в основната схема.

After feeling emboldened by Wimbledon’s decision to bar players from Russia and Belarus, Lesia Tsurenko and her Ukrainian compatriots were disheartened by the WTA’s decision to strike back. https://t.co/LHZpVvnynj

— NYT Sports (@NYTSports) May 23, 2022

"Аз лично, разбира се, без да имам шанс да играя и да защитя моите 4000 точки от Откритото първенство на Австралия и "Уимбълдън", ще ги загубя тази година. Изключително негативно съм засегнат от това", каза сърбинът след победата си в първия кръг на Откритото първенство на Франция снощи.

Джокович, който пропусна тазгодишното Открито първенство на Австралия поради липсата на ваксина срещу КОВИД-19 и последваща депортация, каза, че отговорът на ATP и WTA на решението на "Уимбълдън" е "реакция на грешката".

"Радвам се, че играчите се събраха и показаха на Големия шлем, че когато стане грешка ще има някои последствия - добави той. - Мисля, че забраната на "Уимбълдън" беше грешно решение. Изобщо не подкрепям това. Но в тези моменти това е чувствителна тема и каквото и да решите, ще има много конфликти. Никога, за съжаление, не е имало силна комуникация от страна на домакините от "Уимбълдън". Ето защо мисля, че е погрешен ход."

Международната федерация по тенис, ATP и WTA също забраниха Русия и Беларус да участват в международни отборни състезания, но позволиха на играчите от двете страни да се състезават като неутрални спортисти.

"Това е много уникална и странна ситуация, но Големият шлем си е Голям шлем - каза Джокович и добави, че планира да играе на турнира в Лондон. - "Уимбълдън" винаги е бил моята мечта от дете. Не гледам на това през призмата на точки или наградни фондове, но трябва да има някои стандарти и известно взаимно уважение. Това е едно от тези решения, при които винаги ще има някой, който ще страда повече. Това е губеща ситуация."

Снимки: Gettyimages