Секс скандалът, който тресе Европа вече близо 10 месеца, има нов развой. Стана ясно, че ще бъде започнато съдебно дело срещу бившия президент на Испанската футболна федерация Луис Рубиалес. Обвиненията срещу него са за сексуална агресия и принуда. Всичко това е свързано с целувката, която той направи по устните на националната състезателка Дженифер Ермосо след спечелването на световната титла за жени през август 2023 г.

Повод за инициирането на съдебно дело е скорошна реформа в Наказателния кодекс на Испания. Според приетия текст извършването на принудителна целувка се смята за сексуална агресия и попада сред групата престъпления за сексуалното насилие, където се включва и изнасилване.

Като обвиняеми ще бъдат привлечени още бившият селекционер на женския национален футболен отбор на Испания Хорхе Вилда и двама бивши служители на Испанската футболна федерация, които са оказвали натиск на Ермосо.

„Съдия Франсиско де Хорхе реши да даде ход на дело срещу Рубиалес заради направената целувка без съгласието на състезателката от националния отбор Дженифер Ермосо след финала на световното първенство в Сидни на 20 август, както и за принудата и опитите му да я накара да каже публично, че целувката е била доброволна", пише в официалното съобщение на съда.

Все още няма обявена дата за провеждане съдебния процес. Ясно е, че делото ще се гледа в Мадрид. Прокуратурата поиска присъда от 18 месеца затвор по обвинението за принуда и още една година за сексуална агресия. Освен това Луис Рубиалес ще трябва да плати обезщетение в размер на 50 000 евро и в рамките на две години след изтичане на присъдата той ще бъде под наблюдение. Бившият бос на испанския футбол има срок от 24 часа, за да внесе гаранция от 65 000 евро, за да може да се готви на извън ареста за съдебния процес.