Вярвам силно, че имаме възможности на национално ниво, коментира помощник-треньорът на Бленджини

Старши треньорът на Добруджа 07 (Добрич) Данаил Милушев вече е част от треньорския щаб на мъжкия национален отбор по волейбол на България, като ще бъде един от помощниците на новия селекционер Джанлоренцо Бленджини.

Както вече писахме, целите пред щаба и волейболистите ни са тежки: класиране във финалната осмица на Лигата на нациите 2024, завършване до осмо място на световното първенство 2025 и място в шестицата на Европейското първенство, на което България ще бъде един от домакините през 2026 година.

Данаил Милушев коментира пред BGvolleyball.com, че иска да се развива на треньорско ниво и участието му в щаба на Бленджини може да допринесе за това. Той се надява един от акцентите в работата с националите да е възвръщането на патриотизъм, чест, игра за герба и знамето, а ето още какво каза по темата:

Как се случиха нещата, че си в щаба на Бленджини?

Обадиха ми се от федерацията. Получих покана да се присъединя и я приех. За мен е удоволствие, че ме поканиха. Чест е да работя с човек, който е постигнал много във волейбола. Смятам, че мога много да науча от него.

Това означава ли, че имаш амбиции да се развиваш в бъдеще на още по-високо ниво?

Разбира се. Иначе няма смисъл, защо да се захващам с това нещо. Според мен, ако някой не е мотивиран да се развива в професията си, по-добре да я смени. Трябва да обичаш това, което вършиш. Да се стремиш да се развиваш и да научаваш повече неща. А той е човек, който може само много да ме научи.

Опитът, който ще натрупаш, би ли го пренесъл при младежките национални формации?

Много относително. С младежите се работи по един начин, с мъже по друг. Разбира се имат много общи неща, но имат и голяма разлика. Дали бих го пренесъл – не знам. А и какво ще науча - също не знам. Времето  единствено ще покаже. Смятам, че може много да се научи, но дали ще успееш да го направиш, това е отделен въпрос. Затова се надявам да покажем едни добри резултати в тренировъчния процес.

Но най-много ми харесаха едни от заключителните му думи при представянето му. Думи, които доста изчезнаха в днешно време, като чест, повече патриотизъм, да се играе за националната фланелка, за герба и знамето. Това липсва в последните години при по-младите в националния отбор.

Младото поколение като че ли не оценява толкова националната фланелка?

Точно така. Според мен това е нещото, на което трябва да се наблегне и да бъде основен акцент през предстоящия сезон. Бленджини е треньор с много опит и успехи, така че се надявам не само да наблегнем на акцента, но и да има резултати.

Имаш поглед върху тези млади състезатели, как виждаш интегрирането им в националния отбор?

Безпроблемно, защото доста от тях са мотивирани и искат да се научат. С треньор като него доста бързо ще стане интегрирането и преминаването към по-висока фаза и развитие във волейболен аспект.

Да завършим, оптимист ли си за бъдещето?

Разбира се. Оптимист съм. Вярвам силно, че можем и имаме възможности. Разполагаме с доста качествени състезатели от младежите. Това са хора, с които ако се работи правилно, те ще напреднат и нещата ще се случат.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Борислав Цветанов | Снимки: Startphoto