"Повече от един път ми се искаше да отнема живота си. Толкова много исках да напусна това място". Това разказа за престоя си в руска наказателна колония американската баскетболистка Бритни Грайнър.

Считаната за една от най-добрите баскетболистки в света бе арестувана през февруари 2022 година на летище в Москва за притежанието на канабисово масло. Впоследствие тя бе осъдена на 9 години затвор и прекара 10 месеца в наказателна колония, преди САЩ и Русия да направят размяна на затворници и тя да се прибере у дома.

"Докато претърсваха саковете ми, сърцето ми потъна до земята. Краката ми се подкосиха. Мислех си, че това е краят на живота ми", сподели Грайнър, която разказа за условията в руския затвор. "В килията има малка разнебитена мивка, която тече и е покрита със слоеве прах, мръсотия, мазнотия и кръв. Имах две тениски, два потника и един чифт обувки. Разкъсах едната тениска, за да се почиствам с нея. Използвах я като тоалетна хартия. Тоалетната бе една мръсна, мръсна дупка в земята, покрита с фекалии. В тези моменти се чувствах по-нисша от човек".

"Накараха ме да напиша писмо до Путин, на руски. Трябва да поискам прошка и благодаря на великия им лидер. Не исках да го правя, но в същото време исках да се прибера у дома", допълни Грайнър. /БГНЕС

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago