Борусия (Дортмунд) посреща Пари Сен Жермен във втория полуфинал от Шампионската лига. Домакините не крият своите амбиции отново да играят финал в турнира на най-богатите на “Уембли”, както бе през 2013 г., когато “жълто-черните” загубиха от Байерн с 1:2 в английската столица. ПСЖ пък продължава мечтата си за требъл през този сезон и нова достигане до последната фаза след пандемичната 2020 г.

Двата отбора се срещнаха по-рано през сезона в груповата фаза, където бяха в компанията още и на Милан и Нюкасъл. Тогава френските шампиони спечелиха с 2:0 в Париж, а в Германия успяха да измъкнат равенството, което всъщност класира Мбапе и компания за елиминациите. Борусия определено изпитва затруднения срещу ПСЖ, като от 6 мача между двата отбора има едва една победа, три равенства и две загуби. Двата тима се срещнаха на осминафиналите през 2020 г., когато парижани елиминираха съперника си след загуба с 1:2 в Дортмунд и победа с 2:0 в реванша. Все пак самочувствие на "жълто-черните" ще дава добрата статистика вкъщи в Шампионската лига, където отборът няма загуба в 10 поредни мача.

Германците се представят далеч от очакваното през сезона, като се намират на 5-о място в Бундеслигата, а през уикенда претърпяха тежка загуба с 1:4 от конкурента си за топ 4 РБ Лайпциг. Шампионската лига се явява и единственият шанс за трофей на тима на Един Терзич. Освен за себе си, Борусия (Дортмунд) ще играе за коефицента на Германия, като има всички шансове пет немски отбора да играят догодина в турнира на най-богатите. Нещо повече - при триумф на Дортмунд в Шампионската лига и ако тимът завърши пети в Бундеслигата, Германия ще има дори безпрецедентните шест отбора в Шампионската лига.

🏟️ HEIMMACHT 🏰 BORUSSIA DORTMUND ⭐️#BVBPSG #UCL pic.twitter.com/P6dtelOKV8

— Borussia Dortmund (@BVB) April 30, 2024

Един Терзич има известни проблеми със състава, като контузени са Себастиан Алер, Рами Бенсебаини и Жулиен Дюранвил, а Донийл Мален и Марсел Забитцер са под въпрос, но по всяка вероятност ще вземат участие в срещата.

Пари Сен Жермен разочарова през уикенда и завърши атрактивно 3:3 с Льо Авър, но загубата на Монако подпечата предварително третата поредна титла за клуба. Френският гранд продължава да мечтае за требъл, като е и на финал за Купата на Франция срещу Лион. Наставникът на парижани Луис Енрике няма кой знае какви проблеми, като изключим трайно контузените Преснел Кимпембе, Левин Курзава и Серхио Рико. Мачът ще бъде по-специален за Усман Дембеле, който отново ще се изправи срещу бивш негов отбор, какъвто е Дортмунд.

🔙 𝐋𝐚 𝐫𝐞́𝐭𝐫𝐨 : Dortmund-Paris

Avant de s'affronter en phase de groupes cette saison, le Paris Saint-Germain et le Borussia Dortmund s'étaient croisés à plusieurs reprises au cours de leur histoire. ⤵️ pic.twitter.com/dFn1jN4aip

— Paris Saint-Germain (@PSG_inside) April 30, 2024

По пътя си към полуфиналите Борусия се справи с ПСВ Айндховен и Атлетико Мадрид, докато ПСЖ се отстрани двата испански Реал Сосиедад и Барселона.

Последвайте каналите ни в: