Шампионът в efbet Супер Волей Левски София започва качествена селекция за новия сезон и групите на Шампионската лига Това стана ясно от интервюто пред Дарик радио и dsport на съпрезидента на волейболния Левски София Давид Давидов, който е и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол. Давидов коментира шампионската титла на България, която „сините“ спечелиха за пръв път от 15 години.

Триумфът на Левски София дойде след успех над големия съперник ЦСКА с 3:0 победи във финалната серия.

„Усещането е страхотно, особено предвид начина, по който се случи и състава, с който го постигнаме. Това е резултат от поставените вътре в отбора цели. Радвам се, че постигнахме тези цели и направихме този резултат, което ни кара да сме щастливи и доволни“, започна Давидов.

Той разкри, че клубът ще опита да удължи договора на треньора Николай Желязков: „Да, имаме договор с него за още една година, като ще говорим и за удължаване на нашето сътрудничество предвид постигнатия резултат“.

Давидов потвърди новината, че Левски ще привлече Тодор Скримов в редиците си през следващия сезон: „Това е нещо, което предстои да обявим. Чакахме както ние да приключим първенството, така и той да приключи ангажимента с настоящия си отбор. Нормално е Нефтохимик да се активизира в селекцията, след като отпадна на по-ранен етап. Ние трябваше да сме фокусирани във финалните мачове. Приключвайки сезона, сега започваме да работим върху новите попълнения предвид напускащите състезатели по различни причини. Надявам се да намерим качествени заместници предвид участието ни в Шампионската лига, което е задължаващо“.

„Точно така, което ние знаем от два дни. Това е ангажиментът ни за следващата година и затова работим активно в привличането на нови състезатели“, каза той по темата за директното класиране за групите на Шампионската лига.

„Естествено, това постижение е сборен резултат, постигнат от всички български отбори, участващи в европейските турнири, затова благодарим на колегите. Надявам се да постигнем отговорността с достойнство“, допълни той за директното класиране на Левски за груповата фаза на турнира.

Давид Давидов говори и за бъдещето на чужденците в състава – Алехандро Торо и Майкон Морейра: „Най-вероятно ще се разделим с тях по различни причини. Торо е в напреднала волейболна възраст и предпочита да се прибере в родината си. Майкон има алтернативно предложение от Гърция, където е играл преди и се чувства по-добре. Мисля, че ще намерим достойни заместници, а предвид привличането на Тодор Скримов е за позиция, на която се състезава Алехандро Торо и няма смисъл да държим двама състезатели от такъв калибър на един пост, оставяйки място и Владимир Гърков, който ще се състезава за отбора и през следващата година. Нуждите ни са насочени към други постове. Като център, където най-вероятно ще се разделим с Майкон, към поста разпределител, където ще трябва да помогнем на Стоил Палев с качествен колега и още един краен нападател“.

Съпрезидентът на ВК Левски говори и за Светослав Гоцев: „С него смятаме, че ще намерим пътя да продължим. Той се чувства добре в Левски, казвал го е неведнъж да продължим да работим добре занапред“.

„Със сигурност това има отношение. Хебър не е бил непобедим отбор, което се видя в началото на сезона, когато го победихме за Суперкупата, но качеството на състезателите им беше респектиращ. Затова това отвори апетит не само у Левски, но и у останалите четири отбора, които се включиха в битката за титлата“, каза той за проблемите във волейболния Хебър, който са дали шанс на другите отбори да се борят за титлата на България.

„Доста бързо минаха тези 8 години, но поглеждайки назад, е свършено много, за да стигнем до този момент. С помощта на опитни състезатели, 80% от състезателите в отбора да са направили първите си стъпки в нашия клуб. Така си го представяхме през 2016 г., а също и заради възможността да работим с име като Владимир Николов“, припомни си той.

„Ние показахме, че успяваме да спечелим срещи с изключително успешно включване на състезатели в крехка спортна възраст. Две млади момчета като Александър Къндев и Кристиан Титрийски, които ще станат на по 19 години, с включването си от скамейката, помогнаха за обрати срещу Нефтохимик и ЦСКА. Те заслужиха място в нашия отбор, но и заслужиха медалите, които ще помнят цял живот“, открои той младите волейболисти в състава на Левски.

Той акцентира върху това, че у младите състезатели се изгражда манталитет на победител: „Именно затова сме изключително щастливи, защото тези момчета постепенно изграждат манталитет на победители. Крайната цел е завръщане на българския волейбол на неговото заслужено място и се надяваме, че тези момчета ще са част от този процес, към който добавяме и специалист като Джанлоренцо Бленджини като нов селекционер“.

„Бюджетът постоянно расте, защото и нивото го изисква. Опитваме се да изравним финансирането на мъжкото и женското направление, за да имаме конкурентни отбори и в двете направления, но нашия подход и резултати ни дават възможност да привлечем повече партньори и съмишленици. Надявам се това да накара повече рекламодатели да искат да са част от нашата мисия“, открои той финансовата част на нещата.

Давидов коментира и факта, че най-голямата заплата в клуба е на Андреа Буратини, който работи с подрастващите: „Това са детайли, които няма как да навлезем навътре, но е факт, че за нас е изключително важно да имаме специалисти, които да изграждат състезатели, а не да вземем готови състезатели, които да ни донесат резултата. Така става по-бавно, което може да не се харесва на привържениците, но се надявам, че те ще ни разберат, предвид това, което се случи в петък. Доказахме, че можем и по този начин – по-бавно, но по-сладко“.

„Още сме в началото на процеса по селекция. Предвид Шампионската лига, трябва да окомплектоваме конкурентен състав и това трябва да ни направи претендент за титлата през следващия сезон. Със сигурност ще се борим да повторим този успех“, завърши Давидов.

Последвайте каналите ни в: