Байерн (Мюнхен) посреща Реал Мадрид в изключително интересен първи полуфинален мач от Шампионската лига от 22:00 часа, който мнозина определят като "финал преди финала".

Два от най-успешните и популярни клуба в Европа неведнъж са правили легендарни мачове помежду си, като това е и най-често играната среща - 26 мача помежду им досега, a двата гранда са и с най-много полуфинали в историята на турнира. За последно те се срещнаха през 2018 г. пак в тази фаза, когато испанците продължиха след 2:1 в Мюнхен и 2:2 на реванша. Всъщност Реал Мадрид се явява черна котка за баварците, като Кралският клуб в последните три пъти неизменно елиминира съперника си. Германците определено изпитват затруднения срещу “лос бланкос” и в последните седем срещи между двата отбора имат цели 6 поражения и само едно равенство. Карло Анчелоти също играе много успешно срещу баварския гранд, като в 8 мача срещу тях, начело на Милан и Реал Мадрид, има шест победи, две ремита и нито едно поражение.

Феновете на Байерн обаче още си спомнят с радост 2012 г., когато любимците им изхвърлиха Реал Мадрид отново на полуфиналите след разменени победи с по 2:1 и драматични дузпи в испанската столица. Добро самочувствие на Байерн дава и фактът, че в Шампионската лига са непобедени вкъщи от април 2021 г., когато загубиха от ПСЖ, след което записаха 15 поредни мача (12 успеха и 3 ремита) без поражение у дома.

Cristiano in Munich 🔥#UCL pic.twitter.com/ocLvRPKA6E

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) April 29, 2024

Определено Томас Тухел ще има повече главоболия със състава си, като доста от ключовите му играчи до последно ще са под въпрос за мача. Конрад Лаймер и Матайс де Лихт получиха контузии при победата над Айнтрахт (Франкфурт) с 2:1 през уикенда и бяха принудително заменени. Въобще в срещата пък не играха Льорой Сане, Серж Гнабри, Джамал Мусиала и Дайо Упамекано. Всички изброени дотук са под въпрос, но от лекарският щаб на Байерн ще направят всичко възможно да вдигнат за срещата поне някои от тях. Отделно с контузии и със сигурност аут за мача са Кингсли Коман, Саша Боей и Буна Сар.

На всичко отгоре в последните дни между наставника Тухел и почетния президент на клуба Ули Хьонес се появи напрежение, като двамата си разменяха реплики през медиите и ще е интересно да се види дали това ще повлияе на представянето на отбора. Байерн рискува да остане с празни ръце за пръв път от 2012 г., като Шампионската лига остана единственият шанс на тима за трофей.

Карло Анчелоти пък може да е доволен, че лека-полека немалко от многобройните контузени в състава му вече започват да се възстановяват. Все още с травми са Тибо Куртоа и Дейвид Алаба, които въпреки контузиите си попаднаха в разширения състав, макар че няма да играят. За мача в Мюнхен пък е наказан Дани Карвахал. Родриго беше болен и не игра при победата над Реал Сосиедад с 1:0 в петък, но би трябвало всичко с него да е наред. Сезонът на домашната сцена за Реал Мадрид е доста по-спокоен от този на баварците, като тимът е съвсем близо до титлата в Ла Лига.

Last time Real Madrid and Bayern met in the Champions League... 🔎#UCL pic.twitter.com/mc7DX9dxlx

— UEFA Champions League (@ChampionsLeague) April 29, 2024

По пътя си към полуфиналите Байерн се справи в елиминациите с Лацио и Арсенал. Реал Мадрид пък с известни затрудения елиминира друг немски тим - РБ Лайпциг, както и миналогодишния носител на трофея Манчестър Сити след 1:1 в редовното време и дузпи, за да стигне до тази фаза.

Последвайте каналите ни в: