Барселона обърна у дома Валенсия с 4:2 в мач от 33-ия кръг на испанската Ла Лига и се върна на втората позиция във временното класиране. Каталунците поведоха с гол на Фермин Лопес (22), но гостите стигнаха до обрат през първото полувреме с попадения на Уго Дуро (27) и Пепелу (38-дузпа). Ключовият момент в мача бе изгонването на вратаря Гиорги Мамардашвили в края на първата част след намесата на ВАР заради игра с ръка на грузинеца извън наказателното поле. Роберт Левандовски (49, 82, 90+3) избухна с хеттрик след почивката и донесе успеха на домакините.

В 22-ата минута Жоао Кансело върна към Рафиня, който центрира. Бразилецът сложи топката на главата на нахлуващия Фермин Лопес, който бе точен за 1:0. Пет минути след това играч на Валенсия се опита да изведе Уго Дуро, а пръв до топката достигна Тер Стеген, но той реши да показва техника и сбърка фатално, след което нападателят се разписа на празна врата за 1:1.

Пепелу изпълни точно дузпа в 38-ата минута за 1:2, след като Роналд Араухо препъна футболист на гостите в наказателното поле. В първата минута на добавеното време на първото полувреме Араухо можеше да се реваншира. Той засече центриране от корнер, но опитът му срещна левия страничен стълб. Малко след това Валенсия остана с човек по-малко. Мамардашвили сбърка и игра с ръка извън наказателното поле. Главният съдия Рикардо де Бургос не забеляза това, но след намесата на ВАР грузинският вратар бе изгонен и това се оказа повратен момент в мача.

След почивката в 49-ата минута Илкай Гюндоган изпълни корнер, а Роберт Левандовски засече с глава и отбеляза първия си гол за 2:2. Попадението бе разглеждано с ВАР за евентуална засада на Фермин Лопес, каквато имаше, но съдиите прецениха, че футболистът на домакините не пречи на видимостта на вратаря Хауме Доменек и признаха гола.

Играчите на Шави натиснаха, а Левандовски, Жул Кунде, Жоао Феликс и Араухо пропуснаха добри възможности.

В 82-ата минута след нов корнер Левандовски отново прати топката в мрежата за 3:2, а в третата минута на добавеното време полякът оформи своя хеттрик, след като изпълни по отличен начин пряк свободен удар за 4:2.

След победата си каталунците са втори със 73 точки, докато "прилепите" заемат осма позиция с 47 пункта. За Барселона предстои тежко гостуване на Жирона в битката за второто място в Ла лига, докато Валенсия ще приеме Алавес.