Клубовете от Висшата лига подкрепиха с голямо мнозинство предложението за въвеждане на таван на разходите за трансфери от сезон 2025/26, съобщи ББС.

Окончателно решение дали подобен таван да бъде използван ще бъде взето през юни, но днешното решение говори, че това вече е по-скоро формалност. В негова подкрепа се обявиха 16 клуба, като против бяха единствено Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед и Астън Вила. От Челси се въздържаха.

Идеята на въвеждането на новия модел е да бъде заменен сегашният, който вече създаде достатъчно много обърквания. Вече повече от година към Манчестър Сити има повдигнати 115 обвинения за нарушаването му, докато клубове като Евертън и Нотингам Форест ефективно загубиха точки заради нарушения.

Чрез предлагания таван трябва да се ограничат сумите, които се дават за трансфери, заплати и комисионни, като бюджетът за тях ще бъде рамкиран спрямо отбора с най-малки приходи от телевизионни права.

От Асоциацията на професионалните футболисти вече обявиха, че са срещу предложението, което до голяма степен ще ореже заплатите на играчите.

"Ще трябва да изчакаме детайли около това предложение, но ние ще се противопоставим на всяка мярка за твърд таван на заплатите на играчите. Има ясни критерии, по които подобни предложения, които директно влияят на нашите членове, трябва да бъдат разглеждани", заявиха от асоциацията.