Френската Лига 1 подготвя революционна промяна, съобщава “Льо Паризиен”, цитиран от “Мундо Депортиво”.

От следващия сезон ще бъдат въведени нови озвучителни системи специално за съдиите, заяви президентът на Френската футболна асоциация Филип Диало.

🚨 𝗕𝗼𝗻𝗻𝗲 𝗻𝗼𝘂𝘃𝗲𝗹𝗹𝗲 ! La sonorisation des arbitres devrait être généralisée en Ligue 1 la saison prochaine. 👂

La sonorisation n’aura lieu que lorsque l’arbitre ouvrira son micro pour expliquer une décision (comme en NFL).

Les échanges entre les arbitres et la VAR… pic.twitter.com/lLeZCtq7LR

— Actu Foot (@ActuFoot_) April 24, 2024

С тази мярка съдиите, които отиват до монитора на ВАР, за да прегледат определена спорна ситуация, ще обясняват чрез микрофон, свързан с озвучителната система на стадиона, причината за взетото от тях окончателно решение.

“По този начин Френската федерация цели да подобри разбирането на феновете за работата на съдиите”, обясни Диало. "Всичко е готово, направихме много тестове. Имах много контакти с ФИФА, за да ги убедя в желанието ни да продължим напред. И в крайна сметка получихме разрешение да продължим проекта”, добави още той.

❗️🇫🇷 La 'revolución' que llega a la Liga francesahttps://t.co/vhPcVgmLGI

— Mundo Deportivo (@mundodeportivo) April 29, 2024

Този метод вече бе използван за Световното първенство по футбол за жени през 2023 г., както и за Световното първенство за младежи до 20 години. За пръв път новата система ще се приложи на финала за Купата на Франция между Пари Сен Жермен и Лион на 25 май. А от сезон 2024/25 г. нататък това ще бъде стандартна практика за всички мачове от френското първенство. Подобна практика вече има и в други спортове като американския футбол.

Последвайте каналите ни в: