Тодор Вълчев пристигна в ЦСКА през зимата, а привличането му от Хебър (Пазарджик) се оказа един от ключовите фактори по пътя към финала на нашия тим. Опитният посрещач се превърна в основен състезател в ротацията на Сашо Попов. Още с пристигането си в любимия тим, той заяви, че целта му е да помогне на ЦСКА да се върне в битката за върха. И ето, че след няколко дни ще играе с „червените“ за златните медали. Ето какво каза Тодор Вълчев за клубния сайт cskavolley.com в навечерието на финала с Левски:

- Тошко, пристигна в ЦСКА през зимата с амбиция за участие на финал. Как се чувстваш сега, след като той вече е факт?

– Чувството е отлично. Затова дойдох, така е. Радвам се, че успях да помогна. Надявам се във финала да се представим на добро ниво. Но играем финал, за да го спечелим. Няма човек или отбор, който да стигне до тази фаза и да не иска да го вземе. Още по-хубаво би било да спечелим златото и срещу вечния съперник Левски.

- Малцина очакваха подобен развой на първенството, когато то започваше през октомври.

– Така е. Тогава Хебър бе с друга селекция и с едни гърди пред всички останали. След като това се промени, станахме 5-6 отбора, включително и Берое, които бяхме много равностойни. Но в плейофите ситуацията е различна. В тях печели отборът, който е в най-добра форма – тактическа и физическа. Успяхме да спечелим срещу Монтана и Дея спорт и смятам, че заслужихме мястото си на финала.

ЦСКА заигра най-добре, когато бе най-важно. Така ли е?

– Да, затова се готвихме през целия сезон. Радвам се, че успяхме да го покажем. В последните мачове стояхме много добре, видя се и в каква физическа форма се намираме срещу Дея. Смятам, че победихме съперника два пъти категорично в София с 3:0 и 3:1, а в Бургас водихме равностойна и дълга битка.

- Това ли бе основната разлика?

– Дея разполага с много класни състезатели, но именно физическата ни подготовка бе ключова. Те играха прекрасно през целия сезон, но накрая не показаха това си ниво.

- За финала физическата форма може би ще е още по-важна, предвид че Левски разполага с доста млади момчета.

– Предполагам, че ще е така. Но ние сме играли такива финали, знаем какво да направим в тях. Както аз, така и Мартин Божилов, Стойко Ненчев, повечето момчета сме водили подобни битки. Левски е млад, но и опитен, защото там не са само млади момчета. Но това е финал. Щом сме стигнали дотук, ще оставим максимума от себе си, за да го спечелим. Тук се играе със сърце и душа.

- В ЦСКА показахте, че имате и двете...

– Абсолютно. Ние защитаваме емблемата. Най-важното е да играем освободено, със сърце и душа, както и Александър Попов каза.

- Във въздуха витае мнение, че ЦСКА няма какво да губи. Така ли е?

– Не съм съгласен. Това е финал, загубата означава сребърен медал. Ние сме ЦСКА и сме си заслужили да сме тук. А ЦСКА винаги играе за златото. Левски също не бе слаган толкова в сметките, така че и двата отбора има какво да губим. Ние извървяхме тежък път, нямахме домакински предимства, стартирахме от пето място плейофите, играем в чужда зала. Хвърляме се за победа и това е.

- Проблемът със залата обаче остава.

– Така е. Ние нямаме домакинство в тази серия, но се надявам, че феновете ни ще ни подкрепят където и да сме. Вярвам, че ще го направят, защото нашата публика е доказала, че е най-добрата. За съжаление няма да има публика на госта, от което губим ние, защото феновете ни са №1.

Снимки: nvl.bg/Startphoto.bg

Последвайте каналите ни в: