Шампионките от Марица (Пловдив) направиха първа успешна крачка към спечелването на 10-ата си поредна титла на България. Момичетата на Борислав Крачанов се наложиха над ЦСКА с 3:0 (25:19, 26:24, 26:24) в първата финална среща от Национална Волейболна DEMAX+ лига за жени, играна тази вечер в зала "Сила" в Пловдив.

По този начин маричанки поведоха във финалната серия, която ще се играе до 3 успеха от 5 мача, с 1-0 победи. Вторият двубой между двата тима е още утре (18 април) отново в Пловдив.

Началото на първия гейм на мача беше равностойно до 3:3, след което Марица дръпна с 5:3 след ас на разпределителката Маргарита Гунчева и технично отиграване на Ива Дудова. Технично пускане на разпределителката на ЦСКА Димана Иванова и ас на Александра Костадинова и 5:5. Домакините отново поведоха с 9:5 след успешна атака и ас на Добрина Христоскова и две грешки на "червените", което пък накара треньорката на гостенките Юлия Иванова да вземе прекъсване. Това даде ефект и ЦСКА намали изоставането си до 8:9 след силни изяви на Емилета Рачева. Армейките дори обърнаха до 12:11 в своя полза след отлична блокада на Александра Съйкова и ас на Рачева. Последваха два миниобрата и 14:13 за ЦСКА. Страхотен блок на Костадинова и 15:13. Нова атака на Христоскова и блокада на Борислава Съйкова и 15:15. Маричанки си върнаха предимството при 18:15 след три поредни аса на Мария Кривошийска. Въпреки втория тайм-аут за Юлия Иванова и "червените", последва силна контра на Христоскова и 19:15. Резултатът стана 22:17 след контра блок-аут на Ива Дудова. При 23:19 разпределителката на ЦСКА Димана Иванова беше настъпена много лошо от съотборничка при блокада и бе сменена от Мелиса Варлогина. Марица пък спокойно спечели гейма с 25:19 след нов ас, този път на Добрина Христоскова.

Втората част започна по-добре за ЦСКА като поведе с 3:1 след успешни контри на Александра Костадинова и Емилета Рачева. Последваха грешка на Рачева и контра на Добрина Христоскова и 3:3. Марица дръпна с 6:4 след контра и ас на разпределителката Маргарита Гунчева, но "червените" веднага изравниха за 6:6 след отлични изяви на Виктория Димитрова и Костадинова. Маричанки си върнаха предимството при 10:8 след два добри сервиса на Борислава Съйкова и грешки на ЦСКА. Разликата стана 12:9 след ас на Ива Дудова, което принуди Юлия Иванова да поиска прекъсване за гостенките. Въпреки това, последва силна контра на Виктория Коева и 13:9. Постепенно "червените" стопиха пасива си и изравниха при 14:14 благодарение на Виктория Димитрова и Емилета Рачева. Армейките дори поведоха с 16:14 след две атаки в аут на Мария Кривошийска и Ива Дудова от домакините, а след това с 18:15 след успешна контра на Александра Костадинова. Независимо от втория тайм-аут за Борислав Крачанов и Марица, разликата стана 20:16 след ас на Александра Съйкова. Пловдичанки реагираха и стигнаха до 20:20 след две грешки на ЦСКА последвани от ас на Добрина Христоскова и отлична блокада на Ива Дудова. Нови две грешки на "червените" и 22:20 за Марица. Грешка при мрежата на Виктория Коева и атака в аут на Дудова и 22:22. Двата тима продължиха да се борят за всяка топка и точка до 24:24, но в крайна сметка маричанки измъкнаха гейма с 26:24 след контраатака-пайп на Христоскова и грешка на завърналата се в игра за ЦСКА разпределителка Димана Иванова.

Равностойната игра между двата отбора на старта на третия гейм продължи до 5:5, след което Марица дръпна с 8:5 след атака в аут на Александра Костадинова от ЦСКА, ас на Добрина Христоскова и силна контра на Виктория Коева. Нова директна точка от сервис на Христоскова и 9:5. "Червените" съумяха да намалят до 9:10 след поредна отлична атака на Емилета Рачева и блокада на Димана Иванова, а след това дори изравниха при 11:11 след нов блок на Иванова. ЦСКА успя и да поведе с 14:11 след три поредни силни сервиса на Кая Николова, което накара Борислав Крачанов да вземе тайм-аут. Въпреки усилията на домакините, момичетата на Юлия Иванова запазиха аванса си до 20:17 след технична атака на влязлата като резерва Рая Евлогиева. Пловдичанки успяха да стигнат до 21:21 след технично пускане на Борислава Съйкова, атака в аут на Емилета Рачева от ЦСКА и отличен блок на Виктория Коева. Прекъсването за Юлия Иванова даде резултат и "червените" си върнаха предимството при 23:21 след нови атаки на Евлогиева и Рачева. Неразбирателство и грешка в полето на гостенките и ас на Ива Дудова и 23:23. В крайна сметка Марица затвори трудно гейма в своя полза при 26:24 след контра на Добрина Христоскова и отлична изява при мрежата на Мария Кривошийска.

Най-полезна за Марица стана Добрина Христоскова с 18 точки, а Ива Дудова добави 12 точки за победата.

Финал №1:

МАРИЦА (ПЛОВДИВ) - ЦСКА 3:0 (25:19, 26:24, 26:24)

МАРИЦА: Маргарита Гунчева, Ива Дудова, Добрина Христоскова, Виктория Коева, Борислава Съйкова, Мария Кривошийска - Мила Пашкулева-либеро (Жана Тодорова-либеро)

Старши треньор: БОРИСЛАВ КРАЧАНОВ

ЦСКА: Димана Иванова, Виктория Димитрова, Александра Костадинова, Емилета Рачева, Кая Николова, Александра Съйкова - Ивайла Евлогиева-либеро (Виктория Нинова-либеро)

Старши треньор: ЮЛИЯ ИВАНОВА.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Startphoto