След множеството трудности, които преживя през последните месеци, Стефанос Циципас напомни за себе си по впечатляващ начин. Гръцкият тенисист спечели титлата в Монте Карло за трети път в кариерата си, триумфирайки над Каспър Рууд в заключителния сблъсък. С този триумф Стеф стана едва петият играч, печелил поне три титли в Княжеството, като освен това се завърна в Топ 10 на ранглистата.

„Имах огромна нужда от успех като този, особено след тежките месеци от средата на 2023 г. до сега. Не бях в най-добрата си форма от началото на годината, така че при пристигането ми в Монте Карло не си бях поставил спечелването на титлата като цел. Случи се по естествен и непринуден начин. Никога не си бях представял, че ще спечеля този турнир три пъти. Това е „Светата Троица“, както аз го наричам. Ще помня и ценя това постижение до края на живота си“, каза Циципас на пресконференцията след двубоя.

Simply AMAZING 🙌

The moment @steftsitsipas captured his third Monte-Carlo title in four years! 🤩@ROLEXMCMASTERS | #RolexMonteCarloMasters pic.twitter.com/ZVipS5drhd

— ATP Tour (@atptour) April 14, 2024

Гръцкият тенисист бе попитан по какъв начин се е развил като играч в сравнение с предходните му два триумфа в Княжеството.

„Ако трябва да сравня настоящото си ниво с това, което показах в турнира през 2021 и 2022, сега определено бях най-силен. Представих се невероятно през цялата седмица. На пръв поглед може би изглежда, че през 2021 г. съм бил по-силен, тъй като тогава стигнах до титлата без загубен сет. Реалността обаче е по-различна. На тазгодишния полуфинал бях изправен срещу опонент, който изглеждаше непобедим. Фактът, че успях да го отстраня, както и да надделя над много силно играещ на клей тенисист, какъвто е Рууд, е доказателство за прогреса ми. Въпреки това обаче не се главозамайвам, тъй като искам да продължа да се усъвършенствам, а в играта ми все още има някои неща, които трябва да подобря“.

This moment. This feeling.🤩@steftsitsipas | @ROLEXMCMASTERS | #RolexMonteCarloMasters pic.twitter.com/YioymTJlj6

— ATP Tour (@atptour) April 14, 2024

Двукратният финалист от Големия шлем за пореден път заяви, че Олимпийските игри са една от основните му цели през настоящата година.

„Ще направя всичко по силите си, за да се представя добре на Олимпийските игри и да отнеса медал в Гърция. Освен на сингъл, бих искал да играя и на двойки заедно с брат ми Петрос. Това винаги е било мечта и за двама ни. Да сплотим семейството ни по такъв начин и то на турнир, чиято традиция води началото си в Древна Гърция, би било нещо наистина невероятно“.

Champion vibes in Monte-Carlo 🤳 🏆 @ROLEXMCMASTERS | #RolexMonteCarloMasters pic.twitter.com/37QLOsJMDk

— ATP Tour (@atptour) April 14, 2024

Циципас коментира и дългоочакваното завръщане на Рафаел Надал на корта. Испанецът ще играе на ATP 500 турнира в Барселона, където негов опонент в първи кръг ще бъде Флавио Коболи.

„Всички знаем, че независимо колко дълго е отсъствал, Рафа винаги се адаптира много бързо към клея. Не бих се изненадал да го видя на финала в Барселона. Това е нещо, което той е постигал много пъти. Надал е непримирим боец и когато достигне най-добрата си форма, е почти невъзможно да го победиш. Когато играеш срещу него, трябва да си на 100 процента във всяко едно отношение, за да имаш шанс. По отношение на мачовете на клей, Надал продължава да бъде най-голямото предизвикателство. Също така съм сигурен, че той е установил как да побеждава по-бързо и с по-малък разход на енергия, отколкото преди“.

Шампионът от Финалите за 2019 г. бе попитан какво мисли за адаптацията на Яник Синер към червените кортове. Преди турнира в Монте Карло италианецът заяви, че не се чувства като фаворит в турнирите на клей, тъй като често е изпитвал трудности на тази настилка.

„Синер е показал, че може да играе силно на всички настилки. По време на мача помежду ни установих, че нивото му е много по-високо в сравнение с това, което показа, когато играхме един срещу друг в Рим. Сега Яник категорично е по-добър играч. За да го победя, трябваше да дам абсолютно всичко от себе си и да достигна физическо ниво, което не бях показвал от много време. Разликите в онзи мач бяха много малки. Каквото и да казва Синер, аз съм сигурен, че той ще е сред фаворитите на всеки турнир на клей тази година“.

.tenniskafe.com

Последвайте каналите ни в: