Ема Радукану изведе отбора на Великобритания към финалите на отборния турнир по тенис за жени Били Джийн Кинг къп. САЩ, Полша и Япония същи си гарантираха място на финалния турнир, който ще се проведе от 12-и до 17-и ноември на Арена Де ла Картуха в Севиля.

Радукану гарантира участието на британския тим, след като спечели последните шест точки в мача с Даян Пари (Франция) и я победи с 4:6, 6:1, 7:6 (1). Така Великобритания поведе с 3-1 победи, което беше непреодолим аванс. Това пък отмени и мача на двойки, от който нищо не можеше да се промени като краен изход.

Полша, водена от лидерката в ранглистата на WTA Ига Швьонтек, САЩ, Япония, Австралия и Словакия са останалите страни, които си гарантират място в Севиля. Както се знае, там без игра имат място шампионките от Канада, финалистките от 2023-а година Италия, домакините от Испания и получилия уайлд-кард отбор на Чехия.

В късната сесия станаха ясни и последните два отбора, които отиват в испанкия южен град. Това са Румъния, преодоляла с 3-2 Украйна, както и Германия след 3-1 победи над Бразилия в Сао Пауло.

Радукану – шампионка от Откритото първенство на САЩ през 2021-а година, пропусна заради контузии по-голямата част от миналия сезон. Тя претърпя операции на двете китки и на един от глезените. Но показа, че възвръща формата си, след като спечели и двата си мача на сингъл в отборния турнир – първия срещу ветеранката Каролин Гарсия в залата в Ла Порте. Това реално беше повторение на миналогодишния квалификационен мач, който беше спечелен от французойките.

Сега двата отбора бяха с по една разменена победа след мачовете на сингъл в петък, но Кейти Бултър победи Клара Бюрел със 7:5, 6:0, а след нея Ръдукану затвърди успеха в мач, който продължи близо три часа. Тя поведе на Пари с 5:2 в третия сет, държейки два мач-пойнта в ръцете си. Но след като стана 5:3 беше ясно, че тази част ще се реши в тайбрек. След като спечели и последната точка, тя се наведе и подпирайки се на коленете си, раздаде широка усмивка на публиката.

"Да спечеля два такива мача – три-сетови и срeщу трудни съпернички, това е просто доказателство за работата, която съм свършила", заяви британката, която е на 302-о място в световната ранглиста при жените тази седмица. Почти 250 позиции по-нагоре е Каролин Гарсия (23), а Пари е 49-а. "И знаех, че по всяка вероятност трyдът ми ще се отплати. Щастлива съм, доволна съм от това, което показах през този уикенд".

Великобритания никога не е печелила този турнир – неофициалното отборно световно първенство за жени. Но не така стоят нещата с отбора на САЩ, който набързо като домакин поведе с 3-0 победи над Белгия.

Джесика Пегула гарантира успеха, след като надви Хане Вандевинкел от Белгия с 6:2, 6:0 на закрития корт в Орландо (Флорида). Американките са спечелили 18 рекордни титли в турнира, който преди това беше известен като Фед Къп, но пък последната им е от 2017.

Водачката в ранглистата на WTA Ига Швьонтек подпечата успеха на полякините, след като отнесе Селин Наеф от Швейцария с 6:4, 6:3 в събота. Така преднината им стана 3-0 и непреодолима. Един сингъл беше отменен, а крайното 4-0 беше оформено на двойките, където Мая Хвалинска и Катаржина Кава победиха със 7:5, 6:1 Джил Тайхман и Симона Валерт.

Япония се справи с 3-1 с Казахстан, като вторият сингъл на четирикратната шампионка от Големия шлем Наоми Осака нямаше нужда да се играе. Нао Хибино направи 3-0 след 6:4, 3:6, 7:6 (7) над Юлия Путинцева. По-рано в петък и Осака победи Путинцева, а в мача на двойки Анна Данилина и Жибек Куламбаева осигуриха един успех и за гостенките – 7:6 (7), 3:6, 11:9 над Шуко Аоияма и Ена Шибахара.

Словакия отива също на финалите, след като 16-годишната Рената Ямричова се справи с Вероника Ерявец с впечатляващото 6:2, 6:0. Словачките също спечелиха с 4:0, отменяйки един сингъл. На двойки Виктория Хрунчакова и Тереза Михаликова надвиха Пия Ловрич и Ела-Нала Милич за Словения с 6:1, 2:6, 10:6.

Най-драматична и непредвидима беше срещата между Украйна и Румъния, която се игра във Фернандина Бийч (Флорида) и завърши 2:3. Срещата беше решена на двойки, където Ана Богдан и Жаклин Кристиан пречупиха украинските близначки Людмила и Надя Киченок с 6:2, 7:6 (7). На сингъл Леся Цуренко и Елина Свитолина записаха по една победа и претърпяха загуби съотвeтно от Ана Богдан и Жаклин Кристиан.

Германия отстрани Бразилия с 3-1 благодарение на две победи на Лаура Зигемунд – втората и решаваща над Каролина Алвеш с 6:1, 2:6, 6:3.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago