Борусия Дортмунд спечели с 2:1 в гостуването си на Борусия (Мьонхенгладбах) в мач от 29-ия кръг на Бундеслигата. Двете попадения за “жълто-черните” бяха дело на Марсел Забитцер (22’, 28’ дузпа). Австриецът всъщност бе съвсем близо до хеттрик, като дори отбеляза трети гол от нова дузпа в началото на втората част, но съдията отмени 11-метровия наказателен удар, след като вече бе вкаран. Максимилиан Вьобер пък бе точен за “жребчетата” в 36-ата минута.

Срещата започна с лоша новина за Един Терзич, който още в десетата минута трябваше да замени Себастиан Алер, който получи травма. Пет минути по-късно пък Ян Маатсен до голяма степен извади късмет, тъй като нацели с бутоните глезена на противников футболист, но съдията му показа само жълт картон. “Жълто-черните” откриха резултата в средата на първата част, когато Нико Шлотербег демонстрира добър поглед върху играта и с дълъг пас намери Марсел Забитцер в наказателното поле, където австриецът не сбърка за 1:0.

Именно централният бранител бе в основата и на второто попадение, след като в 26-ата минута бе фаулиран в наказателното поле, а отново Забитцер реализира 11-метровия наказателен удар за 2:0. Футболистите на Борусия (Мьонхенгладбах) успяха да намалят изоставането си десет минути преди края на първата част, когато Максимилиан Вьобер бе изпуснат след корнер и реализира с глава. Лука Нетц пропусна не лоша възможност да възстанови паритета само три минути по-късно, но изстрелът му от малък ъгъл бе париран от Грегор Кобел.

Изключително нелепа ситуация се получи в самото начало на втората част, когато отново дълъг пас на Шлотербег прати топката в пеналта, където Йонас Омлин изпревари Карим Адейеми. Първоначално Марсел Забитцер изпълни втората дузпа в срещата и я реализира. Именно в този момент обаче съдията Флориан Бадщубнер даде сигнал за преразглеждане с ВАР. След няколко минути колебания в крайна сметка 11-метровия удар бе отменен, макар че вече бе отбелязан от Забитцер. В 54-ата минута пък нещата за гостите се объркаха още повече, тъй като необмислено нарушение на Адейеми доведе до втори жълт и респективно червен картон на неговата сметка.

Очаквано при това стечение на обстоятелствата “жребчетата” вдигнаха оборотите в търсене на изравнително попадение, но не стигаха до някакви по-чисти положения. Те на два пъти имаха претенции за дузпа, но съдията и в двете ситуации даде знак играта да продължи. На свой ред гостите от Дортмунд пък често успяваха да осъществяват контраатаки, които създаваха доста неприятности на домакините. Футболистите на Борусия (Моьнхенгладбах) бяха най-близо до изравняване на резултата в добавеното време, когато на два пъти Грегор Кобел се намесваше решително, за да съхрани трите точки за своя тим в крайна сметка.

С тази победа възпитаниците на Един Терзич събраха 56 точки, колкото има и РБ Лайпциг, който също спечели по същото време. “Биковете” обаче заемат четвъртото място, тъй като са с по-добра голова разлика, но двата отбора ще продължат битката си за място в зона Шампионска лига. Не такава е ситуацията около Борусия (Мьонхенгладбах), които са в средата на таблицата с 31 пункта.

Последвайте каналите ни в: