Словенският национален отбор по баскетбол ще се опита да натурализира центъра на Макаби Тел Авив Джош Небо. Според информация на BasketNews целта на шефовете на словенската федерация е да използва баскетболиста в олимпийския квалификационен турнир в началото на юли, като дотогава неговият паспорт трябва да бъде готов.

Така Небо би се превърнал в поредния чужденец със словенски паспорт след Майк Тоби и Джордан Морган, които играха за страната на последните няколко големи турнира и квалификации. 26-годишният Небо е американец с нигерийски паспорт, но заради финансовите проблеми на нигерийската федерация той се ориентира към представляването на други държави.

According to @Urbodo, Josh Nebo could potentially help Slovenia and Luka Doncic in the upcoming Olympic qualifying tournament in Greece 👀🇸🇮 pic.twitter.com/UlfqNUfD2j

— BasketNews (@BasketNews_com) April 12, 2024

През настоящия сезон Небо записва средни показатели от 11.1 точки и 7.3 борби при 67% стрелба от зоната за две точки в 33 мача с екипа на Макаби в Евролигата.

Лука Дончич и съотборниците му ще се изправят срещу Хърватия и Нова Зеландия в група “A” на квалификационния турнир в Пирея в началото на юли. В другата група са домакините от Гърция, Египет и Доминиканската република, като само победителят от турнира ще си спечели билет за Олимпийските игри в Париж.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Imago