Бенфика спечели с 2:1 домакинството си на Марсилия от четвъртфиналите на Лига Европа. Рафа Силва и Анхел Ди Мария отбелязаха попаденията за тима от Лисабон, но в средата на второто полувреме Пиер-Емерик Обамеянг се разписа за марсилци и съхрани шансовете им да стигнат до полуфиналите в турнира.

Като цяло съперниците играха доста предпазливо и създадоха малко интересни положения пред двете врати. Бенфика доминираше до почивката, но гостите не се отказаха при 0:2, а голът на Обамеянг със сигурност ги прави оптимисти за реванша на "Велодром".

Бенфика не успя да преодолее груповата фаза на Шампионската лига, но се пребори с РБ Залцбург за третото място и продължи в Лига Европа, където елиминира последователно Тулуза и Рейнджърс. Отборът на Роджер Шмит загуби само един от последните си 7 мача, но това се случи през уикенда, когато "орлите" отстъпиха драматично на Спортинг в дербито на Лисабон и на практика абдикираха от битката за титлата в Португалия.

Марсилия нямаше проблеми в групата си в Лига Европа, след което отстрани Шахтьор (Донецк) и Виляреал. Френският тим пристигна на "Луж" след 4 поредни загуби във всички турнири, три от които в Лига 1. Историята също беше срещу ОМ, защото отборът отпадна и в двата предишни случая, когато се изправи срещу Бенфика на европейската сцена.

На вратата на Бенфика застана Анатолий Трубин, пред него действаха Александер Ба, Антонио Силва, Николас Отманеди и Фредрик Аурснес, а в средата на терена за португалците си партнираха Жоао Невеш и Флорентино Луиш. Каспер Тенгстед предвождаше нападението, подпомаган от Анхел Ди Мария, Рафа Силва и Давид Нереш.

🚨 Here is our 𝐥𝐢𝐧𝐞𝐮𝐩 for tonight!#SLBOM • #UEL pic.twitter.com/uIQLwwa2fe

— SL Benfica (@slbenfica_en) April 11, 2024

Пиер-Емерик Обамеянг, Фарис Мумбаня и Амин Арит оформиха офанзивното трио на Марсилия, в халфовата линия стартираха Луис Енрике, Жордан Верету и Жофри Кондогбия, а бранителите пред Пау Лопес бяха Шансел Мбемба, Самюел Жиго, Леонардо Балерди и Куентин Мерлин, който се контузи в края на първото полувреме и беше заменен от Илиман Ндиайе.

𝗟𝗔 𝗖𝗢𝗠𝗣𝗢𝗦𝗜𝗧𝗜𝗢𝗡 👥 #SLBOM pic.twitter.com/yFSyHl5eAg

— Olympique de Marseille (@OM_Officiel) April 11, 2024

Мачът започна много по-добре за Бенфика. Още в началото португалците притиснаха гостите в тяхната половина, но не стигаха до удари към Пау Лопес. Това се промени в 16-ата минута, когато Тенгстед подаде на Рафа Силва, той добре овалдя топката и я прати във вратата на Марсилия.

"Орлите" продължиха да са по-активни, но ОМ се защитаваше стабилно. В 52-ата минута Давид Нереш подаде на Ди Мария и аржентинецът отблизо покачи на 2:0. Това беше силен период за Бенфика. Тимът на Роджер Шмит контролираше ситуацията на терена и не се виждаше как Марсилия може да направи нещо.

В 67-ата минута резервата Азедин Унахи асистира на Обамеянг и нападателят от Габон вкара така важния гол за Марсилия. Това беше 10-о попадение за опитния стрелец от началото на кампанията в Лига Европа. До края никой не искаше да рискува и резултатът остана непроменен.

Последвайте каналите ни в: