Арсенал и Байерн (Мюнхен) излизат в първи мач от четвъртфиналите на Шампионската лига от 22:00 часа на "Емиратс". За разлика от предишни случаи, когато двата тима са се срещали в евротурнирите, този път в ролята на фаворит са "топчиите". Отборът на Микел Артета прави много силен сезон и е лидер в Премиър лийг, а Байерн тотално разочарова в Бундеслигата и скоро ще види края на хегемонията си, отстъпвайки короната на Байер (Леверкузен).

Арсенал нямаше проблеми в груповата фаза на ШЛ, а на осминафиналите елиминира Порто след изпълнение на дузпи. Съставът от Северен Лондон е сред 8-те най-добри на Стария континент за първи път от 2010 година и със сигурност амбициите на Артета и компания са за нещо повече. През уикенда "артилеристите" разгромиха с 3:0 Брайтън и в четвърти пореден мач не допуснаха гол.

Представянето на Байерн е на другия полюс и позорната загуба с 2:3 от Хайденхайм, след като баварците водеха с 2:0, само доказва, че отборът е в криза. Томас Тухел отдавна е наясно, че Шампионската лига е последният му шанс да постигне нещо значимо в Мюнхен, преди да напусне поста си през лятото. Един от малкото запомнящи се двубои на германския гранд от началото на годината беше победата с 3:0 над Лацио в реванша от осминафиналите на най-престижния клубен турнир, но визитата на Арсенал със сигурност ще е много по-тежко изпитание.

Германският гранд навярно ще черпи самочувствие от факта, че спечели всеки от последните си три мача срещу Арсенал в Шампионската лига с един и същ разгромен резултат - 5:1. През 2015 година баварците сразиха английския тим в груповата фаза на "Алианц Арена", а през 2017-а на два пъти прегазиха "топчиите" на осминафиналите в надпреварата. Байерн е на четвъртфинал в ШЛ за пети пореден път, но не е прескачал тази фаза от 2020 година, когато завоюва шестата си европейска титла.

Артета няма сериозни кадрови проблеми и залага на отимален състав. В предни позиции за Арсенал започват Букайо Сака, Кай Хавертц и Габриел Мартинели, който е предпочетен пред Габриел Жезус. Тримата в средата на терена са Жоржиньо, Деклан Райс и капитанът Мартин Йодегор. На вратата отново застава Давид Рая, а Бен Уайт, Габриел Магаляеш, Вилиам Салиба и Якуб Кивиор оформят защитната линия на "топчиите".

🔴 𝗧𝗘𝗔𝗠𝙉𝙀𝙒𝙎 ⚪️

🔙 Kiwior in at left-back
⚡️ Martinelli on the wing
💪 Havertz leads the line

Let's make it count, Gunners 👊 pic.twitter.com/fRctf9TuqD

— Arsenal (@Arsenal) April 9, 2024

Сред 11-те на Байерн също липсват изненади. Нападението води Хари Кейн, на когото ще помагат Серж Гнабри, Джамал Мусиала и Льорой Сане. Двойка вътрешни халфове са Леон Горетцка и Конрад Лаймер, а Йошуа Кимих ще действа като десен бек. Отляво на защитата е Алфонсо Дейвис, а в центъра ще си партнират Ерик Дайър и Матайс де Лихт. На пейката остават Дайо Упамекано, Рафаел Герейро, Томас Мюлер и Кингсли Коман.

❗𝗦𝗧𝗔𝗥𝗧𝗘𝗟𝗙 🆚 𝗔𝗥𝗦𝗘𝗡𝗔𝗟 👊#packmas #ARSFCB #FCBayern pic.twitter.com/eGeTfRZba4

— FC Bayern München (@FCBayern) April 9, 2024
Последвайте каналите ни в: